Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «μαύρο» που τους αξίζει

Ποιος είναι ο λόγος -ή οι λόγοι- που θα 'πρεπε να ψηφίσει κάποιος -ιδιαίτερα από τα λαϊκά στρώματα- τη ΝΔ σε αυτές τις εκλογές; Η απάντηση που δίνει η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σχέση με προγράμματα και πολιτική, αλλά με την ανάγκη εναλλαγής διαχειριστών στο πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν, βρίσκεται 20 χρόνια σχεδόν στην εξουσία, έχει γίνει κατεστημένο με αλαζονική νοοτροπία και αυτό είναι -το μοναδικό στην πραγματικότητα- επιχείρημα με το οποίο ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού.

Φυσικά, δεν είναι τυχαίο, που η ηγεσία της ΝΔ απέφυγε και προεκλογικά την αντιπαράθεση για την ουσία της πολιτικής που εφάρμοσε την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση Σημίτη. Ακριβώς, γιατί είναι η πολιτική που ήθελαν τα ντόπια και ξένα αφεντικά, ακριβώς γιατί είναι η δική της νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία στήριξε - παρά τις ψηφοθηρικές και μικρόψυχες κατηγορίες του Κ. Σημίτη - τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος άλλωστε ο Κ. Καραμανλής σε κάθε ευκαιρία καυχιέται γιατί για πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έσπρωχνε την κυβέρνηση στη σωστή κατεύθυνση», δηλαδή στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων επιλογών, στις οποίες όχι μόνο πρόσφερε απλόχερα πολιτική συναίνεση, αλλά και καλλιεργούσε, ιδεολογικά και πολιτικά, το έδαφος για την «ανάγκη» υλοποίησής τους.

Δεν ήθελε, λοιπόν, ούτε μπορούσε η ηγεσία της ΝΔ να αντιπαρατεθεί ούτε προεκλογικά με την κυβέρνηση γιατί, π.χ. προχώρησε στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη λιτότητα, στο ξεκλήρισμα των αγροτών, στη σύνθλιψη των μικρομεσαίων κλπ. Αντίθετα, η μόνιμη επωδός της κριτικής της ήταν και είναι ότι καθυστέρησε, ότι έκανε λάθη, ότι δεν μπόρεσε να τα κάνει την προηγούμενη τετραετία και τα άφησε για την επόμενη.

Αυτό ακριβώς είναι ουσιαστικά και το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία. Οτι, δηλαδή, θα προχωρήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά. Μάλιστα ηγετικά στελέχη της διαβεβαιώνουν πως «ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο»(!). Δηλαδή, έχουν επιλέξει τη μέθοδο του «σοκ» για την επιβολή του «δεύτερου κύματος εκσυγχρονισμού» που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Καραμανλής ήταν ιδιαίτερα σαφής στην ομιλία του στο συνέδριο: «Δε φιλοδοξούμε να έρθουμε στην εξουσία σαν ανατροπέας. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε τα θετικά που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επιτύχουμε ταχύτερους ρυθμούς». Και για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάζει η πολιτική από κυβέρνηση σε κυβέρνηση». Εννοείται όταν πρόκειται για νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Ακριβώς, επειδή έτσι έχουν τα πράγματα, η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ έχει ένα και μοναδικό στόχο: να καλύψει τη βαθιά αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική της με φιλολαϊκό προσωπείο. Προκειμένου να το πετύχει έχει επεξεργαστεί μια δέσμη «φιλολαϊκών» -ψηφοθηρικών εξαγγελιών (όπως π.χ. κατώτατη σύνταξη 150.000 δρχ., αύξηση του επιδόματος της ανεργίας, μείωση του κόστους παραγωγής στους αγρότες κ.ά.), το κόστος των οποίων μάλιστα διαβεβαιώνει ότι είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ΟΝΕ, αφού δεν ξεπερνά τα 600 δισ. δρχ. τα δύο επόμενα χρόνια! Επιχειρεί, δηλαδή, να εξαγοράσει φιλολαϊκό προσωπείο με 600 δισ. και τέρμα!

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεγελάσει κανένα εργαζόμενο, συνταξιούχο, αγρότη, μικρομεσαίο η ηγεσία της ΝΔ. Η απάντηση που της αξίζει είναι να βουλιάξει σε πιο χαμηλά ποσοστά μαζί με τον άλλο στυλοβάτη του συστήματος, το ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ