Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «εκδρομές» του κέρδους

Με τη ζωή του πλήρωσε ένας 19χρονος μαθητής από το ΤΕΕ Γλαύκης Ξάνθης τον τρόπο που οργανώνονται και πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές. Ο πνιγμός του μαθητή σε πισίνα ξενοδοχείου στην Κέρκυρα τον προσθέτει σε έναν κατάλογο θυμάτων της κερδοσκοπίας και του χαρακτήρα που παίρνουν οι σχολικές εκδρομές, δημιουργώντας ανησυχία, προβληματισμό και οργή σε γονείς και μαθητές. Για μια ακόμα φορά, όπως γίνεται σε τέτοιες ή λιγότερο τραγικές περιπτώσεις, αναζητάται αυτός που θα φορτωθεί το βάρος της ευθύνης, προκειμένου να ξεπλυθούν όλοι εκείνοι που με την προσήλωσή τους στην όλο και μεγαλύτερη αύξηση των κερδών βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια και τη διαπαιδαγώγηση νέων ανθρώπων.

Δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο τα περιστατικά που είχαν προηγηθεί και είχαν ήδη χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για το κατά πόσον είναι ασφαλείς οι μαθητές, οι οποίοι πληρώνουν πανάκριβα υποβαθμισμένες και επικίνδυνες για την υγεία και ασφάλειά τους υπηρεσίες. Μόλις μία μέρα πριν από το θάνατο του μαθητή, είχαν σημειωθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας, για τα οποία ύποπτες είναι οι τροφές που κατανάλωσαν μαθητές σε σχολικές εκδρομές σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Πρόκειται για ζητήματα που είναι συνυφασμένα με τον ίδιο το χαρακτήρα των εκδρομών που, με τον τρόπο που γίνονται σήμερα, δεν έχουν ούτε εκπαιδευτικό ούτε πολιτιστικό και μορφωτικό χαρακτήρα, αλλά είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση εκμετάλλευσης των μαθητών που πιεσμένοι από το σχολείο, αναζητούν εκεί εκτόνωση. Και όπως φαίνεται, η διατήρηση αυτού του χαρακτήρα τους αποτελεί συνειδητή επιλογή από πλευράς της κάθε κυβέρνησης που τροφοδοτεί έτσι τον τζίρο περισσότερων των 50 εκατομμυρίων ευρώ που πάει στους ξενοδόχους, στα νυχτερινά κέντρα, στα ταξιδιωτικά γραφεία κλπ.

Δεν είναι μυστικό ότι μέσα από τη διαδικασία των πολυήμερων σχολικών εκδρομών διαμορφώνεται μέσα στα σχολεία μια κατάσταση νοσηρή, με προσπάθειες εξαγοράς μαθητών στους οποίους ανατίθεται ρόλος πλασιέ εκδρομικών πακέτων, προκειμένου τα κυκλώματα που λυμαίνονται το «μαθητικό τουρισμό» να αποκομίζουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Δεν είναι, άλλωστε, αυτοί οι μόνοι επιχειρηματίες που μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, αφού με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας πλέον το σχολείο γίνεται όλο και πιο «φιλόξενο» στους κάθε λογής χορηγούς, οι οποίοι μάλιστα φτάνουν ακόμα πιο μακριά: Στη διαμόρφωση των συνειδήσεων. Η όλη επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι ξένη στο σχολείο της «αγοράς», της επιχειρηματικότητας, στο σχολείο που διαπαιδαγωγεί στις «αξίες» του μεγάλου κεφαλαίου.

Για να είναι, λοιπόν, ο μαθητής από την Ξάνθη ο τελευταίος που χάνει άδικα τη ζωή του στη διάρκεια εκδρομών, απαραίτητος όρος και προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του εκπαιδευτικού τους χαρακτήρα, η τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και κυρίως το να μείνει η όλη διαδικασία έξω και μακριά από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αποφασιστικό ρόλο καλούνται να παίξουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, διεκδικώντας εκδρομές με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και του σχολείου, χωρίς καμιά εμπλοκή επιχειρηματιών, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κομμάτι του αγώνα για ένα σχολείο που υπηρετεί τη μόρφωση και ζωή και όχι τα κέρδη. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει και που δε θα οδηγεί τους μαθητές να βλέπουν σαν διέξοδο τη «διασκέδαση» που τους πλασάρουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ