Σάββατο 10 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στημένο, στοχευμένο χτύπημα

Οι κουκούλες και τα κράνη έγιναν προχτές «ένα και το αυτό» κι έστησαν από κοινού μια επιχείρηση, που στο στόχαστρό της είχε τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και τα εκατομμύρια του κόσμου (δυνάμει διαδηλωτές) που παρακολούθησε το θέατρο αυτό στα κανάλια. Δεν είναι η πρώτη φορά που στήνεται ένα σκηνικό τρόμου, με κοινό σχέδιο κουκουλοφόρων και δυνάμεων καταστολής. Ωστόσο, το κοινό τους σχέδιο αυτή τη φορά ήταν άριστα οργανωμένο, ώστε να δώσει άλλοθι για άγριο χτύπημα της διαδήλωσης. Επί ώρες, με άλλοθι τους κουκουλοφόρους, οι δυνάμεις καταστολής επιτίθονταν στους διαδηλωτές, έφραζαν το δρόμο της πορείας, έριχναν άγριο ξύλο και πολλά χημικά. Οι δυνάμεις καταστολής κατηύθυναν τους κουκουλοφόρους (χωρίς να τους αγγίζουν) εκεί που τους βόλευε για να χτυπήσουν και να συλλάβουν διαδηλωτές. Ηταν χτύπημα με ξεκάθαρο στόχο να τρομοκρατήσει το κίνημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γραφτούν οι τελευταίες πράξεις στη δυναμική αντίδραση της νεολαίας, που ξεδιπλώνεται όλο αυτό το διάστημα ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση.

Γιατί, για την άρχουσα τάξη η έκνομη δράση δεν είναι η δράση των κουκουλοφόρων, αλλά η δράση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, του εργατικού κινήματος κ.ο.κ. που απαιτεί την απόσυρση, την κατάργηση του νόμου στην πράξη, ακόμα κι αν αυτός έχει ψηφιστεί. Μπορούν να ανεχτούν εκατοντάδες πέτρες από την απολύτως ελεγχόμενη μάζα των κουκουλοφόρων, δεν ανέχονται όμως με τίποτα να τσαλακώνεται κάθε βδομάδα, από μια όλο και πιο μαζική διαδήλωση, η υποτιθέμενη μεταρρύθμισή τους για την ανώτατη εκπαίδευση.

Το προχτεσινό χτύπημα ήταν επίσης οργανωμένο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να απαθανατιστεί από τις κάμερες, από συγκεκριμένη όμως, οπτική γωνία, τέτοια που να συγχέει κουκουλοφόρους και διαδηλωτές, τέτοια που να υπερτονίζει το «θράσος» των κουκουλοφόρων, να δημιουργεί μια εικόνα «χάους» και να δικαιολογεί στη συνείδηση του κόσμου τη δράση των δυνάμεων καταστολής. Από βεβήλωση του «άγνωστου στρατιώτη» μέχρι και «εισβολή στο κοινοβούλιο» πήγαν να χρεώσουν στους διαδηλωτές από αυτή την οπτική γωνία, τη στιγμή που τα ΜΑΤ άφηναν ανενόχλητο τον κουκουλοφόρο να βάζει φωτιά στο φυλάκιο μπροστά από τη Βουλή. Τους χρειαζόταν όμως ένας τέτοιος στο σχέδιό τους. Ετσι, μαζί με την τρομοκράτηση προχωράει και ο στόχος της συκοφάντησης, της υπονόμευσης του κινήματος.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι σαφείς και μεγάλες. Οι δυνάμεις καταστολής δε δρουν αυτόβουλα, χωρίς εντολές. Το σχέδιο τρομοκράτησης και υπονόμευσης του κινήματος εκπονείται από συγκεκριμένα κέντρα των κρατικών μηχανισμών και αυτοί έχουν πολιτική κάλυψη. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το αντικυβερνητικό κλίμα, δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Υπερασπίζεται την ίδια πολιτική, αυτήν την άγρια αντιλαϊκή πολιτική που έχει ανάγκη την καταστολή για να επιβληθεί. Υπάρχει όμως ευθύνη και σε κάποιες δυνάμεις που δρουν μέσα στο κίνημα, για την ανοχή τους στη δράση κουκουλοφόρων στις γραμμές τους ως τμήμα υποτίθεται του κινήματος.

Το λαϊκό κίνημα μαζί με την εναντίωσή του σ' αυτήν την πολιτική πρέπει να δώσει αποφασιστική απάντηση σ' όλους τους πόλους του στημένου μηχανισμού των επεισοδίων. Λαός και νεολαία να δώσουν πολιτική απάντηση και με τους αγώνες τους, καταδικάζοντας σε αχρηστία το νόμο - πλαίσιο, αποδυναμώνοντας συνολικά την πολιτική τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ