Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμπάνια για την Παιδεία

Η εκπαίδευση των παιδιών του λαού δεν είναι ένα τεχνοκρατικό ζήτημα που αφορά κάποιους ειδικούς, αλλά είναι υπόθεση όλου του λαού, πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης. Η Παιδεία είναι ιδεολογικό, πολιτικό ζήτημα που αφορά στο παρόν και το μέλλον των παιδιών του λαού. Με αυτό το δεδομένο το ΚΚΕ απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οργανώνοντας μια τρίμηνη πανελλαδική καμπάνια για την Παιδεία, από τώρα μέχρι και το Μάρτη. Το κάλεσμα του Κόμματος απευθύνεται σε κάθε μέλος του, σε κάθε Κομματική Οργάνωση, σε κάθε μέλος της ΚΝΕ, σε κάθε φίλο και οπαδό του ΚΚΕ, προκειμένου να έχουν τη δική τους συμβολή σ' αυτό το πλατύ πολιτικό άνοιγμα, ώστε να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε σπίτι, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά.

Το ζήτημα είναι να μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργαζομένων το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, το τι μαθαίνουν τα παιδιά τους και για ποιο σκοπό. Γιατί ζούμε σε μια ταξική κοινωνία και η εκπαίδευση, ως στοιχείο του εποικοδομήματος, δεν έχει αγαθούς κι ουδέτερους σκοπούς, αλλά υπηρετεί την αναπαραγωγή του συστήματος. Οι εργαζόμενοι, όμως, πρέπει να εξετάζουν το περιεχόμενο και το σκοπό της εκπαίδευσης από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων, των σύγχρονων διευρυμένων αναγκών τους. Αναγκών που δεν ικανοποιούνται σήμερα, παρά τον πλούτο που παράγουν τα χέρια κι ο νους των εργατών, παρά τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστημονική εξέλιξη.

Επομένως, σ' αυτές τις συνθήκες όσο κι αν πασχίζει ο καθένας ατομικά για ...να μάθει το παιδί του κάτι παραπάνω, δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα ανακυκλώνει τις αυταπάτες που σκόπιμα σπέρνουν οι αστοί, περί «ευκαιριών» για όλους... Απέναντι σ' αυτή την καλοδουλεμένη προπαγάνδα που χρησιμοποιούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - τόσο για να δικαιολογήσουν και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τα σημερινά χάλια της εκπαίδευσης, όσο και για να προωθήσουν ευκολότερα τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση - το ΚΚΕ επιδιώκει να γίνεται υπόθεση πλατιών λαϊκών στρωμάτων η αναγκαιότητα συσπείρωσης και αγώνα για μια Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Στόχος που έχει άμεση σχέση με το ποια οικονομία υπηρετεί η Παιδεία, ποια πολιτική, σε ποια κοινωνία. Γεγονός που σημαίνει ότι η Παιδεία για το λαό και τις ανάγκες του απαιτεί άλλη, ριζικά αντίθετη από τη σημερινή πολιτική. Οπως χαρακτηριστικά λέει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα του Κόμματος έχει στόχο «να ανέβει η ιδεολογική στάθμη του Κόμματος και της εργατικής τάξης».

Ο καλύτερος ιδεολογικός εξοπλισμός, με τη σειρά του, θα συμβάλει και στην ολόπλευρη ενδυνάμωση των αγώνων που αναπτύσσονται για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και ενιαία Παιδεία. Ομως, ακριβώς επειδή η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού κι επειδή οι επεξεργασμένες θέσεις του ΚΚΕ για όλο το φάσμα της εκπαίδευσης είναι ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια του λαού στο πλαίσιο γενικότερα της πάλης του ενάντια στους εκμεταλλευτές του, η Παιδεία είναι ζήτημα που μπορεί να συμβάλει στο χτίσιμο της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, να οξύνει την απαίτηση για ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ