Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο απόσπασμα η μονιμότητα

Σήμερα συζητείται στη Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, με στόχο την οριστική και πλήρη κατάργηση της μονιμότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο. Το ίδιο άρθρο τροποποιήθηκε και στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, το 2001, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Τότε, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, προστέθηκε διάταξη που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου στο Δημόσιο. Εδωσαν, έτσι, το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο στις κυβερνήσεις του δικομματισμού να τους εκμεταλλεύονται κατά κόρον, για χρόνια ολόκληρα, χωρίς ποτέ να τους μονιμοποιούν. Να τους χρησιμοποιούν αντί των μονίμων, καθώς αποτελούν περισσότερο ευάλωτο και φθηνό εργατικό δυναμικό, διασπώντας τους εργαζόμενους και πιέζοντας προς τα κάτω συνολικά τα δικαιώματα των δημόσιων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τη σημαντική αυτή αντεργατική κληρονομιά, επιχειρεί να καταργήσει οριστικά τη μονιμότητα. Προτείνει νέα προσθήκη στο 103 άρθρο, που να επιτρέπει «μέσω ΑΣΕΠ την κάλυψη οργανικών θέσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα από υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου», οι οποίοι θα μπορούν να εξελίσσονται όπως και οι μόνιμοι. Η πρόταση αυτή επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να αντικαθιστά σταδιακά τους μόνιμους από τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου, γεγονός που ουσιαστικά καταργεί τη μονιμότητα, δηλαδή τη μόνιμη και σταθερή δουλιά στο δημόσιο τομέα, πολύ δε περισσότερο που πάνω από το κεφάλι των οποίων θα κρέμεται πάντα η «δαμόκλειος σπάθη» της απόλυσης. Και αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην ομηρία των εργαζομένων, διευκολύνει τη χειραγώγηση και υποταγή τους, την εφαρμογή των αντεργατικών σχεδιασμών, την επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, αλλά και τη γιγάντωση του πελατειακού συστήματος.

Η εξέλιξη αυτή δεν πατά, βέβαια, μόνο στην προηγούμενη αναθεώρηση. Είναι απόρροια των γενικότερων αντεργατικών, σε όφελος του κεφαλαίου, κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο των οποίων το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε τις αντίστοιχες πολιτικές. Στο ίδιο πλαίσιο τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ πάει να εφαρμόσει νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση. Την ίδια στιγμή, διευκολύνεται από τη στάση και τακτική που ακολουθούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που συγκαλύπτουν ότι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους με πλήρη δικαιώματα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Είναι, ακόμα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, που υπερασπίζονται το σημερινό περιεχόμενο του άρθρου 103, δηλαδή και τη διάταξη που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δουν έξω από το λαβύρινθο του αποπροσανατολισμού, που επιχειρούν να τους εγκλωβίσουν τα κόμματα του κεφαλαίου. Σήμερα κιόλας, στην τετράωρη στάση εργασίας στο Δημόσιο, μέσα από το μπλοκ του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, να στείλουν μήνυμα αγωνιστικής καταδίκης των αντεργατικών σχεδιασμών. Να εγκαταλείψουν μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ