Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χωρίς επανάπαυση

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως ο περίφημος «διάλογος» της κυβέρνησης για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας θλιβερός μονόλογος. Αυτό απέδειξε και η μάζωξη που διοργάνωσε το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης με 13 Ελληνες πανεπιστημιακούς που εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι κλήθηκαν να υποστηρίξουν τις αναδιαρθρώσεις. Αξιοποιώντας το «κύρος» των ιδρυμάτων τους, εμφάνισαν λίγο ως πολύ τα ελληνικά πανεπιστήμια ως «παλαιολιθικά»... γιατί η κρατική χρηματοδότηση μοιράζεται εξίσου σε όλα τα ιδρύματα και τις επιστήμες, γιατί δεν έχουν βάλει ακόμα εταιρείες «σεκιούριτι», γιατί ακόμα ψηφίζουν οι φοιτητές για πρύτανη... Οπως ήταν αναμενόμενο, βέβαια, δεν απασχόλησε τους 13 «σοφούς» το πόσα εκατομμύρια χρειάζεται πια μια εργατική οικογένεια στην Ελλάδα για να σπουδάσει τα παιδιά της, ούτε μας είπαν πόσα παιδιά εργατών καταφέρνουν να σπουδάσουν στα ...υψηλού κύρους ιδρύματα του εξωτερικού από τα οποία προέρχονται και υπηρετούν.

Η υποστήριξη που ήρθαν να δώσουν στις κυβερνητικές θέσεις οι 13 «σοφολογιότατοι», παρά την προβολή που είχαν οι θέσεις τους, δε φαίνεται να έχει θετική ανταπόκριση στην κοινή γνώμη. Και ήδη ο Τύπος συνδέει πλέον άμεσα την προώθηση τελικά των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τις εκλογές. Εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων συνεχίζουν να αντιτίθενται σθεναρά στο νέο νόμο - πλαίσιο και στην αναθεώρηση του άρθρου 16, το σενάριο προώθησης των όποιων αλλαγών από τη «νέα» κυβέρνηση (ενδεχόμενα μετά από πρόωρες εκλογές) εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις εφημερίδες.

Ανεξάρτητα, όμως, από το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, οι συνέπειες από την πολιτική που ήδη προωθείται στην εκπαίδευση είναι ορατές. Είναι ορατές στην τσέπη των λαϊκών οικογενειών, αλλά και στην ανασφάλεια και στην αγωνία των αποφοίτων, που το πτυχίο δεν τους αρκεί για τίποτε πλέον. Γι' αυτό και δεν μπορεί να υπάρχει καμιά επανάπαυση, ότι τάχα δε θα περάσει ο επίμαχος νόμος πριν τις εκλογές. Οι διαπιστώσεις των «σοφών» ότι τα ελληνικά ιδρύματα υπολείπονται από τα διεθνή ...πρότυπα δεν αναιρούν πως με διάφορες μορφές εδώ και χρόνια η ιδιωτικοποίηση προχωράει ήδη μέσα στα ιδρύματα.

Αυτή η κατάσταση, που δεν ικανοποιεί κανέναν σήμερα, θα γίνει πολύ χειρότερη αν περάσουν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Οι σπουδές στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα γίνουν μακρινό όνειρο για τα παιδιά της εργατικής τάξης, ενώ κάθε απόφοιτος θα είναι «κομμένος και ραμμένος» στις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων. Ο φραγμός σ' αυτό το εφιαλτικό μέλλον πρέπει να χτίζεται από τους αγώνες του σήμερα, με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μέσα στις σχολές, με τη συνάντηση και συμπόρευση του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος, με την αντίσταση σε κάθε αντιδραστικό μέτρο που περνάει μέσα στα πανεπιστήμια (περικοπές στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, προϋπολογισμοί πείνας, προσπάθειες περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων, κ.ά.) ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί νόμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ