Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι ώρα για το βήμα

Οι τοπικές εκλογές της 15ης του Οκτώβρη είναι μια ευκαιρία, πρώτης τάξεως, για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο αυτό που διαπιστώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή η γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια τόσο για την κυβερνητική πολιτική, όσο και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές στους δήμους και τις νομαρχίες έχουν, ούτως ή άλλως, μια βαρύνουσα πολιτική σημασία. Μπορεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να λένε τώρα ότι αυτές οι εκλογές δεν προσφέρονται για γενικά πολιτικά συμπεράσματα. Ομως, είναι βέβαιο ότι το βράδυ των εκλογών, ανάλογα με το χρωματισμό του χάρτη της χώρας, είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν. Το μπλε θα ερμηνευτεί ως στήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης, ως μήνυμα για τη σκληρότερη εφαρμογή της. Το πράσινο θα ερμηνευτεί ως αθώωση του ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό παρελθόν του και μήνυμα για μια νέα εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία.

Οσοι, λοιπόν, δε θέλουν το βράδυ των εκλογών τους πανηγυρισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν τη δυνατότητα να το πετύχουν. Με την ψήφο στους αγωνιστικούς συνδυασμούς που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και τις άλλες συνεργαζόμενες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Και αυτό φυσικά ισχύει πρώτ' απ' όλα για τους εργαζόμενους που αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη τους στα κόμματα της πλουτοκρατίας, τα οποία είναι συνένοχα για τα προβλήματά τους. Αυτούς, δηλαδή, που επιθυμούν μια αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο.

Αλλά ο χαρακτήρας αυτών των εκλογών δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σ' αυτούς που δεν έχουν πάρει την απόφαση να εγκαταλείψουν οριστικά το στρατόπεδο του δικομματισμού, αλλά θέλουν να στείλουν ένα ουσιαστικό, προειδοποιητικό, μήνυμα στους δύο συνεταίρους. Να τιμωρήσουν τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ή και τους δύο εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους. Και να το πετύχουν με έναν ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς διαμεσολαβήσεις τύπου ΣΥΝ, που ως συνεργαζόμενος σε δήμους και νομαρχίες με το ΠΑΣΟΚ, ή τη ΝΔ, όπως και στην ΚΕΔΚΕ, κάνει «αντιπολίτευση» εντός των τειχών.

Για όλους αυτούς η επιλογή με αντίκρισμα είναι η ψήφος στους συνδυασμούς που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες αγωνιστικές, ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Βεβαίως, η ψήφος σ' αυτούς τους συνδυασμούς δεν είναι μόνο μια ψήφος διαμαρτυρίας. Ούτε επίσης προϋποθέτει, ούτε σημαίνει, τη συμφωνία εφ' όλης της ύλης με την πολιτική του ΚΚΕ. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως πρόκειται για μια ψήφο που εκφράζει θετικά, από την άποψη της προοπτικής αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων, τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Δημιουργεί δυνατότητες ενίσχυσης της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική και μέσα στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, με την ανάδειξη όσο γίνεται περισσότερων εκλεγμένων αγωνιστών σ' αυτήν και ένα μοχλό συμπαραστάτη και συναγωνιστή στις διεκδικήσεις των συμφερόντων των εργαζομένων. Δίνει, όμως, τη δυνατότητα για να υπάρχει μια πραγματική δύναμη αντίστασης στα χειρότερα που έρχονται.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για την «επόμενη μέρα». Οσο περισσότερο μπλε και πράσινο στον εκλογικό χάρτη, τόσο μεγαλύτερη η απειλή, τόσο σκληρότερη η επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων. Είναι, λοιπόν, η ώρα για το αποφασιστικό βήμα, για ένα αποτέλεσμα με το έντονο χρώμα της αντίστασης, της ανυπακοής, της ελπίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ