Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός για τα «Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα»

Με την τροπολογία για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση, επιταχύνει την αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, με όχημα το νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ. Με την τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει στο πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ από την 1/1/2008, γεγονός που θα σημάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους κατά πέντε χρόνια, τη μείωση των μισθών και των συντάξεών τους.

Είναι φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ, κατ' εντολή των βιομηχάνων. Τα όποια νέα επαγγέλματα προστεθούν στο νέο κανονισμό των ΒΑΕ θα είναι αντιστρόφως ανάλογα με εκείνα που θα πεταχτούν έξω, με τη γνωμοδότηση και της εντεταλμένης «επιτροπής» που συστήνει η κυβέρνηση γι' αυτό το σκοπό. Είναι ψευδέστατος ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δε θίγονται τα δικαιώματα όσων σήμερα εντάσσονται στο καθεστώς των ΒΑΕ και θα εξαιρεθούν από 1/1/2008. Κάτω από την απειλή της αντικατάστασής τους από νέους εργαζόμενους, χωρίς τα δικαιώματα που προκύπτουν από τα ΒΑΕ, οι χιλιάδες εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα χάσουν τη δουλιά τους ή θα βρεθούν στη μέγκενη των εργοδοτικών πιέσεων να απαρνηθούν κεκτημένα δικαιώματά τους.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με την τροπολογία που κατέθεσε εφαρμόζει τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει ότι τα δύο κόμματα είναι συνένοχα στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του 3029/02 και σήμερα τον υπερασπίζεται, δίνοντας πολύτιμο χέρι βοήθειας στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου.

Η επιχειρηματολογία ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό - μέρος των οποίων αποτελεί και η τροπολογία για τα ΒΑΕ - δε θίγουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι πέρα για πέρα κάλπικη και αποπροσανατολιστική. Ηδη για χιλιάδες εργαζόμενους η αλλαγή του καθεστώτος των ΒΑΕ σημαίνει παράταση του εργάσιμου βίου κατά πέντε χρόνια. Ενώ το σχεδιασμένο πετσόκομμα των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για ακόμα μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων. Η αύξηση των γενικών ορίων εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα έχουν συνομολογήσει στα ευρωενωσιακά όργανα.

Η απάντηση των εργαζομένων είναι τώρα επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε. Εγκαιρα να οργανωθεί η πάλη ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, στη βάση των πραγματικών συμφερόντων και των εργαζομένων που πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα για την ασφάλιση και τη σύνταξή τους, όταν οι εργοδότες απαλλάσσονται όλο και περισσότερο από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, οι αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι ο κοινός τόπος συνάντησης όλων των εργαζομένων που βρίσκονται στη δίνη και της νέας επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ