Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αύριο διαδηλώνουν οι φοιτητές

Σε πάνω από 25 πόλεις της χώρας, διαδηλώνουν αύριο φοιτητές και σπουδαστές! Δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν για σκόρπιες γνώσεις, που και υποβαθμίζονται και ακριβαίνουν κιόλας, ότι δε συμβιβάζονται να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αυριανές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των φοιτητών και των σπουδαστών αμέσως μετά τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 15ης Μάρτη. Εκεί είχαν ενώσει τη φωνή τους με τους εργαζόμενους, με τις ταξικές δυνάμεις, είχαν δείξει ότι οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και την εργασία προχωρούν μαζί και υπηρετούν τον ίδιο σκοπό: πιο φθηνούς για το κεφάλαιο εργαζόμενους και περισσότερα κέρδη, πιο στενή σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση, και πιο συγκεκριμένα στην ανώτατη βαθμίδα της, δεν ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις σπουδές, αλλά και το μέλλον των αποφοίτων. Επιπλέον, οι «μεταρρυθμίσεις» που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση συνεχίζοντας αυτές του ΠΑΣΟΚ, και θα κορυφώσει με το νέο νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16, θα κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 σημαίνει ωμή διαγραφή τού - έστω και κουτσουρεμένου σήμερα - δημόσιου χαρακτήρα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σημαίνει ότι οι φοιτητές θα πληρώνουν ακριβά για... κάθε τους βήμα μέσα στα ιδρύματα, θα αυξηθούν οι ταξικοί φραγμοί, δηλαδή όλο και λιγότερα παιδιά της εργατικής τάξης θα μπορούν να αντεπεξέρχονται στο κόστος των σπουδών. Ακόμα, ο συνολικός σχεδιασμός, οι σπουδές, η δραστηριότητα των ιδρυμάτων θα αναπτύσσεται με βάση το κριτήριο του κέρδους, τόσο των ίδιων των ιδρυμάτων (που θα λειτουργούν όλο και περισσότερο όπως οι επιχειρήσεις) όσο και των εταιριών - χορηγών... κι όχι με κριτήριο την έρευνα σε όφελος του λαού αλλά σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αυτή η απώλεια του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα των ιδρυμάτων υπήρχε έστω και τυπικά ως τώρα, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει αρνητικές αλλαγές, δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από ισχυρό χτύπημα των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων ίσχυαν μέχρι τώρα στα πανεπιστήμια. Το άσυλο, η φοιτητική μέριμνα, τα δωρεάν συγγράμματα, η δυνατότητα παράτασης των σπουδών για εργαζόμενους φοιτητές, τα όποια δημοκρατικά στοιχεία στη σύνθεση των οργάνων λήψης αποφάσεων στα ιδρύματα... θα μετατραπούν σε αναμνήσεις του παρελθόντος, αν δεν ορθωθεί ισχυρός φραγμός στη λαίλαπα ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων που έχει ξεκινήσει και θα σαρώσει τα πάντα.

Για να ορθωθεί φραγμός όμως, δε φτάνει μόνο η αντίθεση στα μέτρα που έρχονται, δε βοηθάει η υπεράσπιση του σημερινού πανεπιστημίου, που ήδη βαδίζει στη λογική της ιδιωτικοποίησης. Το αγωνιστικό πλαίσιο φοιτητών και σπουδαστών προτάσσει την απαίτηση για πραγματικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για σπουδές που θα βγάζουν επιστήμονες και έρευνα που σχεδιάζεται και θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Γι' αυτό και ξεκαθαρίζουν ότι τον αγώνα αυτό θα τον δώσει το φοιτητικό κίνημα από κοινού με τους καθηγητές, τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Και πρέπει να γίνεται υπόθεση του λαϊκού κινήματος αυτός ο αγώνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ