Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παίζει καλά το ρόλο του

Την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η περιγραφή, μ' ένα άλλο περιτύλιγμα, της ίδια νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, με τον τίτλο «άλλος δρόμος» ξαναπαρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε και χτες, θεωρώντας προφανώς ότι μιλάει στο λαό της χώρας των «λωτοφάγων», να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα σε δύο χρόνια μεταλλάχτηκε και από εκφραστής της πολιτικής που υπαγορεύει το μεγάλο κεφάλαιο, μετατράπηκε σε υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων.

Δεν υπάρχει ούτε ένα αντιλαϊκό και αντεργατικό μέτρο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, το οποίο το ΠΑΣΟΚ να μην το είχε συμπεριλάβει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα. Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η επέκταση της μερικής απασχόλησης, αποτελούν στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και προγραμματικές του προτάσεις.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ κάνει τάχα αντιπολίτευση εγκαλώντας την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, και την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα, όταν η ΝΔ εφαρμόζει πιστά το συγκεκριμένο νόμο και στα πλαίσια της υλοποίησής του ανοίγει ξανά το Ασφαλιστικό. Προτείνει... λύσεις για την ανεργία που προωθούν τη μερική απασχόληση και στηρίζουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και για τους νέους την ανασφάλιστη εργασία. Ακριβώς αυτή τη συνεισφορά του στην εφαρμογή μιας ταξικής πολιτικής υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας, ήρθε μόλις προχτές να αξιοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, όταν παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την παραπέρα προώθηση της πολιτικής του εργασιακού μεσαίωνα, ανάμεσα στα άλλα εγκωμίασε τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για 4χρονη ανασφάλιστη εργασία.

Με τις χτεσινές αναφορές του περί μεταρρυθμίσεων, αλλά με κοινωνικό διάλογο για να μη διαταραχτεί η «κοινωνική συνοχή», δηλαδή για να ενισχυθεί η ταχτική συνεργασία, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι το ΠΑΣΟΚ, όταν αναφέρεται στα «λάθη» και «λαθεμένες πολιτικές» της κυβέρνησης, δεν αμφισβητεί της ουσία της πολιτικής της. Επιδιώκει τον εγκλωβισμό της δυσαρέσκειας των λαϊκών δυνάμεων στην ίδια πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, διεκδικώντας να την εφαρμόσει από κυβερνητική θέση.

Αυτό, το στόχο, το ΠΑΣΟΚ τον βαφτίζει «άλλο δρόμο», ο οποίος όμως, όπως και ο προηγούμενος, δηλώνει πίστη στους νόμους της αγοράς. Σκορπώντας ψεύτικες υποσχέσεις στα λαϊκά στρώματα, ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν με «σιγουριά και ασφάλεια», «διάλογο» και «κοινωνική συναίνεση», το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του βάζουν πλάτη στην προώθηση της πολιτικής της κυβέρνησης και συγχρόνως προσπαθούν να υποτάξουν τους εργαζόμενους στη λογική της διαχείρισης της φτώχειας τους. Και έτσι και το κεφάλαιο ενισχύεται και οι λαϊκοί αγώνες αποδυναμώνονται.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τους «άλλους δρόμους» του Γ. Παπανδρέου και τις δήθεν φιλολαϊκές κορόνες του. Ο λαός πρέπει να θυμάται ότι το ΠΑΣΟΚ του «σερβίρει» μια «ξαναζεσταμένη σούπα» και τον θέλει «συμμέτοχο» στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοζε και όταν ήταν κυβέρνηση. Η ενίσχυση των ταξικών αγώνων, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων είναι μονόδρομος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ