Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα αγωνιστική χρονιά

Διπλό ήταν το μήνυμα και της νέας χρονιάς για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Από τη μια, η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, έχοντας τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και την επί της ουσίας στήριξη της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Και από την άλλη, το αισιόδοξο μήνυμα της κλιμάκωσης των ταξικών αγώνων. Με στόχο το 2006 η εργατική τάξη να καταγράψει νέα, γενναία βήματα στην πορεία σύγκρουσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και στη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ θα δώσει και φέτος τον καλύτερο εαυτό του.

Η περίοδος των γιορτών επιβεβαίωσε ότι η επιθετικότητα του κεφαλαίου δεν έχει ανάπαυλα. Οι δεκάδες απολύσεις λίγο πριν την Πρωτοχρονιά και τις πρώτες μέρες του χρόνου, τα χιλιάδες νοικοκυριά που έκαναν γιορτές με ελάχιστα χρήματα και με έναν τουλάχιστον άνεργο ανάμεσά τους φανερώνουν ότι οι κεφαλαιοκράτες δε χαρίζουν κάστανα. Η δίψα και η ανάγκη των εργοδοτών για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, περισσότερα και απ' όσα έβγαλαν από τον ιδρώτα των εργαζομένων το 2005, η ολόπλευρη πολιτική στήριξη στις αξιώσεις τους από την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κόμματα της πλουτοκρατίας έχουν δώσει αέρα στα πανιά τους.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα χαρίσει σε κανέναν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δε θα κάνει βήμα πίσω από τη γραμμή διεκδίκησης όσων δικαιούται η εργατική τάξη και της τα κλέβουν. Οι μαχητικές κινητοποιήσεις τις μέρες των γιορτών, πέρα από ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πλευρό εργαζομένων που κινδύνευαν να χάσουν τη δουλιά τους, ήταν και ένα μήνυμα προς το κεφάλαιο και τα δεκανίκια του: Οτι και το 2006 θα βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, πιο δυνατά, πιο αποφασισμένα, πιο δυναμικά, πιο αποτελεσματικά στην πάλη για τα δίκια της εργατικής τάξης.

Η ευχή για «καλή χρονιά» μπορεί να πιάσει τόπο, μόνο αν το 2006 είναι μια αγωνιστική για τους εργαζόμενους χρονιά. Αν ο κάθε εργάτης και εργάτρια μετατρέψει την αγανάκτησή του σε δράση ταξική, ενάντια στον πυρήνα της πολιτικής που βαθαίνει την εκμετάλλευσή του. Αν νέες δυνάμεις προσθέσουν τη φωνή τους στο μέτωπο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, πολιτικοποιώντας ακόμα πιο βαθιά τα χαρακτηριστικά των αγώνων τους. «Καλή χρονιά» σημαίνει αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήττα του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού σε όλα τα επίπεδα. Οι ταξικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της εργατικής αντεπίθεσης. Σ' αυτό το δύσκολο, αλλά αναγκαίο δρόμο, κάθε εργαζόμενος έχει αντικειμενικό συμφέρον να βάλει το δικό του λιθαράκι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ