Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΟΧΙ στο ωράριο των πολυεθνικών

Από την περασμένη βδομάδα τέθηκε σε ισχύ η διευρυμένη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 8 μ.μ. τα Σάββατα, όπως προβλέπει ο νόμος που πρόσφατα ψήφισε η ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να κάνουν χρήση του προνομιακού για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ωραρίου ήταν τέσσερις από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Αμεσα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Ο νόμος της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της υπουργικής απόφασης του ΠΑΣΟΚ το 1997, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Ευνοεί τη συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου σε ακόμα λιγότερα χέρια, την αύξηση της μονοπωλιακής κερδοφορίας, μέσα από τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το βάθεμα της εκμετάλλευσης, την επέκταση του απλήρωτου μέρους της εργασίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει το ωράριο, με την κατ' ουσία συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, είναι απόφαση εχθρική προς τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρέμπορους. Αποτελεί ταξική επιλογή, στην πορεία επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο λιανικό εμπόριο. Και σαν τέτοια αντιμετωπίστηκε από την πρώτη κιόλας μέρα της εφαρμογής της. Ο δυναμικός αποκλεισμός καταστημάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι μορφή πάλης που επιβάλλουν οι ίδιες οι συνθήκες. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κάθε μορφή είναι μονόδρομος. Τόσο για τους εμποροϋπαλλήλους, όσο και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρέμπορους, που άμεσα θα έρθουν αντιμέτωποι μ' ένα νέο κύμα «λουκέτων», εξαιτίας της αδυναμίας τους να σταθούν στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Οι εργαζόμενοι και οι μικροί του εμπορίου έχουν πρόταση: Συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, υποχρεωτικό για όλους, που δε θα υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα, με τρία απογεύματα κλειστά. Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους, σταθερή και πλήρη εργασία. Μ' αυτό το πλαίσιο και με κάθε μορφή πάλης δίνουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων. Κλιμακώνουν την κοινή δράση, με στόχο το νέο ωράριο να μείνει στα χαρτιά. Να πέσουν στο κενό οι απειλές της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών της. Να πάρουν απάντηση οι δημαγωγίες για δήθεν αύξηση του τζίρου και της απασχόλησης, που μόνο σαν πρόκληση μπορούν να ακούγονται στα αυτιά όλης της εργατικής τάξης και των μικρών ΕΒΕ.

Οσο θα βαθαίνει η κοινή δράση εμποροϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, τόσο πιο αποτελεσματική θα γίνεται η απάντηση στον κοινό αντίπαλο. Στο πλαίσιο αυτής της κοινής πάλης, είναι αναγκαιότητα να γενικευτεί η καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όλο και περισσότερες δυνάμεις να απεγκλωβίζονται από τα κόμματα του κεφαλαίου. Η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, η συσπείρωση γύρω από το ταξικό διεκδικητικό του πλαίσιο και η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ και της πολιτικής του πρότασης, αναδεικνύεται σε μοναδική ρεαλιστική διέξοδο για τους εργαζόμενους και τους μικρούς του εμπορίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ