Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ακραία καιρικά φαινόμενα»

«

Ακραία καιρικά φαινόμενα». Πίσω από αυτή την καραμέλα, που πιπιλίζουν δεκαετίες τώρα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, προσπαθούν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής τους. Πολιτική - ναυάγιο, που καταδικάζει το λαό του Εβρου να δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τις πλημμύρες. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που χρόνια τώρα διαχειρίζονται το πρόβλημα, είναι οι ίδιοι που ευθύνονται γι' αυτό, είναι το σύστημα που υπηρετούν, που βάζει την υπογραφή στις μικρής, όπως σήμερα, ή μεγάλης έκτασης, όπως πριν 6 μήνες, καταστροφές που δέχονται οι κάτοικοι των παρόχθιων περιοχών του ποταμού Εβρου, στις περιουσίες τους και το εισόδημά τους.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνειδητά έχουν επιλέξει αυτή τη λογική του επονομαζόμενου δήθεν «μικρότερου κόστους». Προτιμούν να αποζημιώνουν, με ελάχιστο κόστος, τους αγρότες και τους υπόλοιπους κατοίκους που πλήττονται, αντί να προχωρήσουν στη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής, ή και μικρότερης κλίμακας, που θα έδιναν οριστική λύση στο πρόβλημα και θα εξασφάλιζαν την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Η πολιτική τους είναι απόλυτα ταυτισμένη με τις εντολές της ΕΕ, η οποία αποτρέπει τη χρηματοδότηση των αρδευτικών έργων και παράλληλα, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της καλύτερης διαχείρισης του νερού, προωθεί τη μείωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Γι' αυτό δε δόθηκαν και τα 15 δισ. δρχ. που είχε υποσχεθεί το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για τον ίδιο λόγο και η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει ψίχουλα για συντήρηση και έργα - μπαλώματα και υπόσχεται μελέτες που θα προκρίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής. Και οι δύο συνεχίζουν να «αποζημιώνουν» τους αγρότες με υποσχέσεις για έργα και αποκατάσταση των ζημιών. Την ίδια ώρα εξακολουθούν να μοιράζουν εκατομμύρια ευρώ για έργα που θα εξασφαλίσουν νέα κέρδη στο κεφάλαιο, για επιδοτήσεις και προνόμια στους βιομήχανους. Από κοντά, σε ρόλο άλλοτε πρωταγωνιστή και άλλοτε κομπάρσου, εμφανίζονται και οι Νομαρχιακές και Δημοτικές αρχές, πάντα όμως σε ρόλο υπερασπιστή της πολιτικής που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και φυσικά των επιλογών της ΕΕ.

Οι αγρότες, όλος ο λαός, μπορούν σήμερα και πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να τιμωρήσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να αντισταθούν στην πολιτική της ΕΕ. Αμεσα και δυναμικά να διεκδικήσουν πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα, όμως, να συμβάλουν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική στην αγροτική οικονομία, σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, τις διατροφικές ανάγκες του λαού και προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΚΚΕ και να κάνουν υπόθεσή τους την πάλη για δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού, με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή. Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Τη συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι. Τη δημιουργία ενός νέου νομικού και θεσμικού πλαισίου για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ