Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέοι επιθετικοί εξοπλισμοί

Με το «καλημέρα», χτες, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, κατέθεσε στο βωμό του ΝΑΤΟ και των νεοταξικών αναπροσαρμογών των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα 1.370 εκατομμύρια ευρώ. Είναι το ποσόν που θα διατεθεί για την αγορά ακόμα 30 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και 333 μεταχειρισμένων γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Λέοπαρντ». Πρόκειται για ένα χρέος που προστίθεται στα πάνω από 10 τρισ. δραχμές (30 δισ. ευρώ) που είναι το αρχικό κόστος των δύο πενταετών εξοπλιστικών προγραμμάτων (1996 -2005) χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι.

Ολα αυτά, την ώρα που το λαϊκό εισόδημα δέχεται μια γενικευμένη επίθεση καταλήστευσής του υπέρ της μεγιστοποίησης των κερδών της πλουτοκρατίας. Την ώρα που ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώνονται στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων. Την ώρα που μισθοί και συντάξεις μετατρέπονται σε βοηθήματα «φιλανθρωπικού» χαρακτήρα. Την ώρα που οι όποιες κοινωνικές παροχές από το κράτος γίνονται «άστοργη μητριά» για τον νέο που σπουδάζει, τον ασθενή που ζητά ιατρική περίθαλψη, για κάθε πολίτη που έχει την ανάγκη υποστήριξης και αλληλεγγύης. Θ' αρκούσε ένα τμήμα των δαπανών αυτών για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, ενώ το σύνολο των εξοπλιστικών δαπανών της τελευταίας δεκαετίας θα μπορούσε να επιφέρει συνολική λύση, εάν βέβαια εφαρμοζόταν μια άλλη πολιτική υπέρ του λαού.

Μάλιστα, η κατάσταση γίνεται εξοργιστική εάν σκεφτεί κανείς ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πρώτα και κύρια την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών αναγκών, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το νέο επιθετικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που υιοθετήθηκε πλήρως, ουσιαστικά αντιγράφηκε, από το νέο ελληνικό αμυντικό δόγμα. Δηλαδή, τους επιθετικούς πολέμους και τις επεμβάσεις ακόμη και στο εσωτερικό των κρατών - μελών του. Είναι οι αναθεωρήσεις του αμυντικού δόγματος που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ κάνει το επόμενο βήμα - με αναπροσαρμογές τεχνικού χαρακτήρα - για την παραπέρα εδραίωσή του, ακολουθώντας κατά βήμα τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις με την καθοδήγηση των Αμερικανών.

Στα πλαίσια αυτού του δόγματος, έβαλαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, έννοιες όπως «εθνική άμυνα», «προστασία των συνόρων» και «αποτρεπτικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων», αντικαθιστώντας τες από τα αμερικανοΝΑΤΟικής - νεοταξικής έμπνευσης δόγματα περί «σύγχρονων απειλών», «διεθνούς ασφάλειας», «διεθνούς σταθερότητας», «ασύμμετρων απειλών» και «αντιτρομοκρατικού πολέμου». Εξάλλου, λένε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Οταν, προ μηνών, ανακοινώθηκε το νέο αμυντικό δόγμα, γινόταν ξεκάθαρα λόγος για ανάγκη «επιτυχούς αντιμετώπισης των κάθε είδους απειλών» και κάλυψη των «διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας», σε ένα «νέο περιβάλλον ασφάλειας», που είναι «σημαντικά διαφοροποιημένο ως προς την προέλευση, την ποιότητα και το είδος των απειλών».

Η νέα αγορά υπέρ των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, ξεχειλίζει το ποτήρι. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής, δε χωράνε άλλες αυταπάτες. Η μόνη διέξοδος είναι η αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και δράση. Η εγκατάλειψη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο συμφωνούν με τα ΝΑΤΟικά δόγματα, αλλά συμμετέχουν ενεργά στη νεοταξίτικη δράση. Και η ενίσχυση της πολιτικής του ΚΚΕ, της προοπτικής της μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ