Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προτάσεις για τις λαϊκές ανάγκες

Το ΚΚΕ, καταθέτοντας προχτές τις ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις του για την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση των απορριμμάτων, έφερε στο προσκήνιο της πολιτικής δύο βασικά προβλήματα. Προβλήματα-«τορπίλες», όπως τα χαρακτήρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, που αν δεν επιλυθούν ουσιαστικά - και όχι με κουκουλώματα, όπως επιχειρούν έως τώρα οι «πρασινογάλαζοι» κυβερνώντες - και με ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, θα θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή ενός μεγάλου μέρους του λαού.

Είναι γνωστό ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας, ύστερα από μια 15ετία πλήρους κυβερνητικής απραξίας, βρίσκεται μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα. Το μαρτυρά το γεγονός ότι παραμένει σε τέλμα η υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών σε όλη τη χώρα για την κατασκευή Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και άλλων μονάδων επεξεργασίας, διαιωνίζοντας το αίσχος των χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών. Το μαρτυρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με αποτέλεσμα να συνιστούν μια διαρκή απειλή της δημόσιας υγείας. Το μαρτυρά η κατάσταση στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας, που σε ελάχιστο χρόνο δε θα ξέρει πού να εναποθέσει τα σκουπίδια της, ενώ και η σημερινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα φορτώσει στην ήδη κορεσμένη Δυτική Αττική. Το μαρτυρά η χτεσινή μόλις αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της Μονάδας επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας, που απειλεί πλέον με εκτεταμένη ρύπανση το Σαρωνικό.

Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Πέρα από την πολύπαθη Αττική, όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας, με την πρώτη βροχή, χαρακτηρίζονται «ανοχύρωτες» και οι κάτοικοι θρηνούν ανθρώπινα θύματα ή βιώνουν ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Αιτία, ασφαλώς, όλων αυτών των φαινομένων δεν είναι «ο κακός μας ο καιρός», αλλά η πολιτική των κυβερνήσεων, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που προώθησαν την αλόγιστη επέκταση των πόλεων, προς όφελος των κερδοσκόπων και χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, που επέτρεψαν το μπάζωμα των ρεμάτων, τη - διά νόμου - καταστροφή των δασών, την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Το ΚΚΕ - όπως έκανε άλλωστε πάντα - δεν αρκείται ούτε στην καταγγελία, ούτε στη «στείρα αντιπολίτευση», όπως το κατηγορούν αρκετοί. Παρεμβαίνει στα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν το λαό, όπως αυτά των πλημμυρών και των απορριμμάτων, καταθέτοντας αναλυτικές θέσεις και προτάσεις. Προτάσεις που μπορεί, βέβαια, να χαλούν τη «σούπα» του δικομματισμού, καθώς δεν αναφέρονται ούτε σε έργα βιτρίνας ούτε σε επενδύσεις που ενισχύουν τα κέρδη των λίγων, εξοπλίζουν όμως το λαό, ώστε να σταματήσει να επιδεικνύει ανοχή σε καταστάσεις που τον δυναστεύουν και απειλούν τη ζωή του, που τον ωθούν να διεκδικήσει αγωνιστικά τις αναγκαίες λύσεις, μέτρα και έργα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ