Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Διεφθαρμένη» πολιτική

Απλώς θέμα χρόνου ήταν να εκδηλωθεί το πρώτο «κρούσμα διαφθοράς» και συναλλαγής μεταξύ κυβερνητικού στελέχους και «διαπλεκόμενων» οικονομικών συμφερόντων. Δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, λοιπόν, η «παραδειγματική» αποπομπή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Τουρισμού, επειδή ζήτησε ανταλλάγματα από επιχειρηματία για να «τακτοποιήσει» υπόθεσή του. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, όσο δηλαδή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για «αντιπολιτευτικές υπερβολές» των κομμουνιστών. Πρόκειται για «μοιραία» κατάληξη της διακηρυγμένης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ για να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και τα τουριστικά ακίνητα, προκειμένου να «κλείσει» το έλλειμμα. Είναι αναπόφευκτα τα σκάνδαλα διαφθοράς, από τη στιγμή που η κυβέρνηση όχι δεν καταργεί την «αμαρτωλή» Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, αλλά της αλλάζει ταμπέλα για να συνεχίσει το «θεάρεστο έργο» των προκατόχων τους. Είναι νομοτέλεια η «παραγωγή» σκανδάλων, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έχει αποκαλέσει τους μεγαλοξενοδόχους «βασικούς συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την οικονομία», αναγορεύοντάς τους σε «συμπρωταγωνιστές» στη διαμόρφωση της «διεθνούς εικόνας της χώρας». Η «διαπλοκή» είναι «φυσιολογική» κατάσταση, από τη στιγμή που συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση των αγορών... Η επιχείρηση «καθαρά χέρια» που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, προκειμένου να δείξει την πολιτική της βούληση να «πατάξει εν τη γενέσει του» κάθε φαινόμενο διαφθοράς, δεν πείθει κανένα. Πολύ περισσότερο δεν πείθει ότι η κυβέρνηση είναι δύναμη «αυτοκάθαρσης»... από την ίδια την πολιτική της. Οσους νόμους και αν ψηφίσει κατά της διαπλοκής, δε θα πάψει να είναι ευάλωτη και εκτεθειμένη στα σκάνδαλα διαφθοράς, ακριβώς γιατί τα γεννά η ίδια η πολιτική της. Και, βέβαια, τα σκάνδαλα δεν αποτρέπονται με τις αυστηρές νουθεσίες του πρωθυπουργού προς τα μέλη της κυβέρνησης και τις προειδοποιήσεις για εξοντωτικές κυρώσεις.

Η «υπόθεση Κεραμιδά» είναι μια μικρογραφία της «υπόθεσης Πάχτα». Κοινός παρονομαστής τους το ξεπούλημα της τουριστικής περιουσίας του δημοσίου και η «προνομιακή» εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, δεν είναι μακριά η στιγμή που το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου θα εμφανίζεται τιμητής της διαφάνειας και υπέρμαχος της κάθαρσης! Τα συγχαρητήρια που έσπευσε να δώσει ο αρμόδιος συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής στον υφυπουργό Τουρισμού για την «άμεση αντίδρασή του», δεν ήταν παρά μια χειρονομία «αμοιβαίας κατανόησης» και συμψηφισμού. Οι εργαζόμενοι, όμως, που πληρώνουν το μάρμαρο, δεν έχουν την πολυτέλεια να παρακολουθούν τους μονομάχους του δικομματισμού να κουκουλώνουν τις «βρωμιές» τους. Πρέπει να ξεμπερδεύουν με την πολιτική που επωάζει τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ