Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ΝΑΤΟική απειλή

Απειλή για την ειρήνη στην ανθρωπότητα και για το μέλλον των λαών συνιστά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 28 και 29 του Ιούνη. Ειδικά η συγκεκριμένη σύνοδος των ηγετών των 26 παλαιών και νέων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί τη «μεταμόρφωση», όπως λένε, αυτής της λυκοσυμμαχίας, σε επιχειρησιακό επίπεδο, ώστε οι δυνάμεις του να μπορούν να δρουν ενιαία για ν' ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες των ιμπεριαλιστικών επιτελείων.

Μετά την Κωνσταντινούπολη το ΝΑΤΟ, με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα είναι ακόμα πιο ετοιμοπόλεμο, ακόμα πιο στενά συνδεδεμένο στο αμερικανικό άρμα, ακόμα πιο επιθετικό. Οι αποφάσεις αυτές θα αποτελέσουν το αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής του δόγματος περί προληπτικού πολέμου και δράσης του ΝΑΤΟ, ως παγκόσμιας κατασταλτικής δύναμης, στα πλαίσια των διευρυμένων, των παγκόσμιας εμβέλειας ορίων δράσης του ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική διάσταση της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης μπαίνει επί τάπητος από τα ΝΑΤΟικά επιτελεία.

Θα είναι αποφάσεις, που θα προσανατολίζουν σε συγκεκριμένα μέτρα, για την «ενιαία σκέψη και δράση» των ΝΑΤΟικών εταίρων και των Ενόπλων Δυνάμεών τους, και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής. Οι αποφάσεις αυτές γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες, αποτελούν ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τους λαούς, καθώς λαμβάνονται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Το «μεταμορφωμένο» ΝΑΤΟ θα το βρίσκουμε λοιπόν μπροστά μας ακόμα πιο επιθετικό, ακόμα πιο προκλητικό. Στο στόχαστρό του βρίσκονται όλοι οι λαοί και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον οδοστρωτήρα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Πρόσφατη, εξάλλου, είναι η απόφαση του παγκόσμιου καπιταλιστικού διευθυντηρίου, της ομάδων χωρών «G8» που συνεδρίασε στις ΗΠΑ βάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις. Οταν τα γεράκια της «μαύρης διεθνούς», της νέας «Ιεράς Συμμαχίας» συνεδριάζουν, τότε οι λαοί πρέπει να ανησυχούν και να παίρνουν τα μέτρα τους.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται αφορά άμεσα και στη χώρα μας, όχι μόνο γιατί στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης θα πάρει μέρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός και, όπως αναμένεται, θα συναποφασίσει και θα συνυπογράψει και θα είναι συνυπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν. Αλλά και γιατί τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία έχουν συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς τους τη χώρα μας, στη φάση αυτή ως θύτη, ορμητήριο και αιμοδότη των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων, πράγμα όμως που δεν αποκλείει, σε μια επόμενη φάση, να είναι και σε ρόλο θύματος. Εξάλλου, για τους λαούς δεν υπάρχουν θύτες και θύματα.

Πρέπει οι λαοί να πάρουν τα δικά τους προληπτικά μέτρα, να κηρύξουν το δικό τους προληπτικό πόλεμο απέναντι στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μια πρώτη απάντηση θα είναι η διεθνής λαϊκή διαδήλωση καταγγελίας των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 27 του Ιούνη, όπως και οι ανάλογες κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε διάφορες ελληνικές πόλεις και στην Αθήνα στις 29 του Ιούνη. Περιθώρια για αυταπάτες και για αναμονή δεν υπάρχουν. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι της τελευταίας δεκαετίας έχουν προ πολλού σημάνει το συναγερμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ