Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φοβούνται την ελπίδα...

Οταν το μικρό παιδί φοβάται μπροστά σε κάτι κλείνει τα μάτια και νομίζει πως δεν υπάρχει αυτό που το φόβιζε. Η στρουθοκάμηλος, αντίστοιχα, λέγεται πως γι' αυτό χώνει το κεφάλι στο χώμα, αφήνοντας ταυτόχρονα ολόκληρο το μεγάλο της σώμα εκτεθειμένο. Κάπως έτσι έμοιαζαν οι απολογητές του εκμεταλλευτικού συστήματος λίγα χρόνια πριν. Ποιος δε θυμάται εκείνα τα «ωραία» περί «τέλους της ιστορίας», «τέλος της ταξικής πάλης» ή «οριστικού τέλους του κομμουνισμού...»; Φυσικά, τα πράγματα δεν ήταν τόσο «αφελή», αφού επρόκειτο για εφαρμογή πολύ συγκεκριμένης προπαγανδιστικής τακτικής: Επαναλαμβάνω κάτι που δεν είναι πραγματικό μέχρι να το κάνω πραγματικό...

Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δε στάθηκε δυνατό, να σταματήσει τη φυσική ροή της ιστορίας στα πλαίσια του συγκεκριμένου επιπέδου ανάπτυξης του ιμπεριαλισμού. Αφού δεν μπορούν παρά να είναι εκμεταλλευτές των λαών δεν μπορούν να αποφύγουν και τους φυσικούς τους αντιπάλους, τους εκμεταλλευόμενους. Δεν μπορούν να αποφύγουν και την ανώτερη θεωρία και οργανωμένη πράξη των εκμεταλλευόμενων, που ετοιμάζει την έλευση του καλύτερου κόσμου: Τον κομμουνισμό.

Εδώ είναι και που εκδηλώνεται η επικίνδυνη αδυναμία των εκπροσώπων εκείνων, που θέλουν να διατηρήσουν και να διαιωνίσουν τον κόσμο της εκμετάλλευσης. Εδώ είναι που κρύβουν το «καρότο» και βγάζουν το «μαστίγιο»! Δηλαδή, εδώ είναι που αρχίζουν πλέον τους φανερούς διωγμούς, τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, τη στέρηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η προσπάθεια των Ευρωπαίων βουλευτών, που καταθέτουν ψήφισμα, για να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της ερχόμενης κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτοί οι κύκλοι με το περιεχόμενο του ψηφίσματος που καταθέτουν, ουσιαστικά επιδιώκουν να ξεριζώσουν, αν είναι δυνατόν, από τις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης όχι τη νοσταλγία, αλλά την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτή, άλλωστε, είναι η επιδίωξη όλων των εκπροσώπων των εκμεταλλευτών. Το πόσο εκτίθενται, για παράδειγμα, με υπογραφή κάτω από ένα τέτοιο κατάπτυστο κείμενο εξαρτάται από τους συσχετισμούς στις χώρες τους και το πιθανό πολιτικό κόστος. Γι' αυτό και η ένοχη σιωπή, για παράδειγμα, όλων των κυβερνήσεων της «δημοκρατικής» Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν στα «σπλάχνα τους», στη Γερμανία, και σχεδόν σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες καταπατούνται τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν είναι δυνατόν να προβλεφτεί η τύχη του ψηφίσματος, όπως είναι τώρα διατυπωμένο από τους Ευρωπαίους βουλευτές. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους συσχετισμούς και τις ξεχωριστές σκοπιμότητες. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως με τις ιδέες και τη δράση των κομμουνιστών δεν μπορούν να ξεμπερδέψουν με κανέναν τρόπο. Αλλωστε, έχουν όλοι οι τρόποι δοκιμαστεί και αποτύχει, ακριβώς γιατί δε γίνεται να σταματήσει η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Δε γίνεται να μην προετοιμαστεί και επιτευχθεί το ανώτερο επίπεδο. Ο κόσμος χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ