Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

Πενήντα οκτώ χρόνια πριν, 9 Μάη ώρα 00.00' σε ένα κτίριο στο Κάρλχοσρτ στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου άρχισε και, ακριβώς, ώρα 00.43' τελείωσε η υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της φασιστικής Γερμανίας. Είχε προηγηθεί, στις 30 Απρίλη ώρα 11.50' μμ, η ανύψωση της Σημαίας της ΕΣΣΔ στο Ράιχσταγκ. Η φασιστική Γερμανία, αφού, πρώτα, αιματοκύλησε την ανθρωπότητα για τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα, ηττημένη από τον αντιχιτλερικό συνασπισμό, ραχοκοκαλιά του οποίου ήταν η μεγάλη Σοβιετική Ενωση, υποχρεώθηκε να υπογράψει τη συνθηκολόγησή της. Ο κόσμος πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και θύματα, εκτός από την τεράστια οικονομική καταστροφή που υπέστη η χώρα, έδωσε ο σοβιετικός λαός της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ, που σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου. Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα θύματα είχαν η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ, ενώ εκατομμύρια θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές έδωσαν οι λαοί και τα εθνικοαπελευθερωτικά - αντιστασιακά κινήματα των κατεχόμενων χωρών. Ανάμεσά τους και ο λαός μας, που έγραψε το μεγάλο έπος της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Αυτή η μεγάλη μέρα της 9ης Μάη 1945, που σφραγίστηκε η Αντιφασιστική Νίκη των λαών, θα αποτελεί, για πάντα, ιστορικό ορόσημο και πηγή φρονηματισμού και μεγάλων διδαγμάτων για τους λαούς. Το πρώτο απ' όλα, βεβαίως, είναι η τεράστια συνεισφορά του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού, του σοσιαλισμού, που από τη συνείδηση των λαών όλου του κόσμου δεν μπορεί να παραγραφεί, ούτε να αποσιωπηθεί.

Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη απέδειξε πως οι λαοί μπορούν! Μπόρεσαν τότε να νικήσουν την ιμπεριαλιστική φασιστική Γερμανία μαχόμενοι για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για τη λαϊκή δημοκρατία. Μπορούν και σήμερα, που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα διεξάγουν νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ενάντια στους λαούς, για τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρούν, σήμερα, να αποσιωπήσουν και, το χειρότερο, να διαστρεβλώσουν τα συγκλονιστικά μηνύματα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, αντιπαραθέτοντας στη μέρα αυτή, τη μέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Ετσι την όρισαν, προκειμένου να σβήσουν από τη μνήμη των λαών τη μεγάλη δική τους νίκη. Φοβούνται το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό πνεύμα που σηματοδοτεί η 9η Μάη. Ομως οι λαοί δεν ξεχνούν. Στη χώρα μας οι ευρωϋποταγμένοι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -που αρνούνται ακόμα και να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές και αποζημιώσεις- υποκλίνονται στις επιλογές της ΕΕ και προσπαθούν να θάψουν την επέτειο. Ας μην έχουν αυταπάτες. Οι εκδηλώσεις τιμής που οργανώνονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (την Τρίτη 13 Μάη στο Πεδίο του Αρεως), από την ΚΝΕ και το ΚΜΕ την Παρασκευή 9 Μάη στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, αλλά και οι εκδηλώσεις των αντιστασιακών οργανώσεων σ' όλη τη χώρα, συμβάλλουν στη διατήρηση του εξεγερτικού μηνύματος της Αντιφασιστικής Νίκης, ενισχύοντας τον αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ