Σάββατο 8 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντίσταση στους τρομονόμους

Για πάνω από δέκα μέρες βρίσκεται προφυλακισμένος σε μια κωμόπολη της Αγγλίας, με την υπόνοια ότι μπορεί να έχει σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις, επειδή είχε στην κατοχή του έντυπο υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «υποκίνηση, προετοιμασία και προπαγάνδιση τρομοκρατικών πράξεων». Ετσι εκτιμούν οι αρχές μιας «ελεύθερης» ιμπεριαλιστικής χώρας. Η ελευθερία της αντίδρασης σε μια κατ' επίφαση δημοκρατία στο σύστημα του ιμπεριαλισμού που πασχίζει να καταστείλει κάθε φωνή αντίστασης. Αυτό έγινε για έναν Ελληνα φοιτητή, χωρίς όμως οι βρετανικές αρχές να έχουν ενημερώσει τις ελληνικές. Είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό; Πριν λίγο καιρό ένας Ελληνας πανεπιστημιακός που ταξίδεψε για μια διάλεξη σε επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ, κρατήθηκε στο αεροδρόμιο και ανακρίθηκε για δυο περίπου ώρες, σιδεροδέσμιος, από τις αμερικανικές αρχές, για θέματα τρομοκρατίας.

Δεν πρόκειται ούτε για μεμονωμένα περιστατικά, ούτε για συμπτώσεις. Είναι η ενεργοποίηση των ανά τον κόσμο τρομονόμων, των «αξιών» της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας», «είμαστε όλοι ύποπτοι» και «είμαστε όλοι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου». Ο Ελληνας φοιτητής κι ο Ελληνας πανεπιστημιακός, στις... «χώρες της ελευθερίας», «λούστηκαν» από πρώτο χέρι τις συνέπειες των τρομονόμων, την καταπάτηση ατομικών τους ελευθεριών, δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και του διεθνούς δικαίου. Στον καθένα από εμάς, προσάπτεται η υπόνοια του «υπόπτου», του «ενόχου», εφόσον ανήκει σ' αυτό το ευρύτερο σύνολο που λέγεται λαός. Γιατί συναπαρτίζοντας αυτό το σύνολο, μπορεί να είναι δυνάμει «ανατροπέας», δηλαδή αγωνιστής κατά των δικών τους συμφερόντων, άρα και «τρομοκράτης».

Αυτός είναι ο πραγματικός τους στόχος: όλοι εμείς, το πραγματικό λαϊκό κίνημα. Ολοι όσοι ξεσηκώνονται για να χαλάσουν τα σχέδια στον ιμπεριαλισμό. Οταν μιλάμε για καταπάτηση δικαιωμάτων και περιστολή ελευθεριών, εννοούμε τα δικά μας δικαιώματα. Είναι λοιπόν μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Και πρώτα απ' όλα αφορά τους λαούς και τα κινήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γιατί αυτοί φιγουράρουν με μεγάλα γράμματα στις λίστες τρομοκρατών που καταρτίζει η «ελεύθερη Δύση». Κι αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τη «μακρινή» Αγγλία ή τις ΗΠΑ. Το πλέγμα των δήθεν «αντιτρομοκρατικών» διατάξεων έχει απλωθεί σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα και οικοδομήθηκε πολύ πριν προκηρυχτεί ο «δεκαετής πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή ο πόλεμος κατά των λαών.

Ολοι εμείς, λοιπόν, μαζί, πρέπει να δώσουμε και την απάντηση. Να απαντήσουμε ότι δε δεχόμαστε να γίνουμε χαφιέδες, ούτε σκοπεύουμε να σκύψουμε το κεφάλι στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους και στο καθεστώς διεθνούς τρομοκρατίας της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων που θέλουν να επιβάλουν. Ολοι εμείς μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε. Οχι μόνο αυτό, μπορούμε και πρέπει να τους ανατρέψουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ