Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι πρόσφυγες...

Δεν είναι παρά λίγα 24ωρα από το Σαββατοκύριακο όταν ο υπουργός των εφοπλιστών, Γ. Ανωμερίτης, για λογαριασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούσε να «περάσει», μέσα από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, την εικόνα της ευαίσθητης κυβέρνησης, η οποία «έσωσε» μερικές δεκάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες που δουλέμποροι εγκατέλειψαν μεσοπέλαγα στο Αιγαίο! Ομως, την ίδια στιγμή, στη Θράκη, αποκαλύφθηκε ότι δύο χιλιάδες επτακόσιοι άλλοι πρόσφυγες κρατούνται στοιβαγμένοι σαν ζώα, σε τέτοιες συνθήκες εξαθλίωσης που δεν αντέχουν άνθρωποι και, γι' αυτό, επιχείρησαν να φύγουν, μέχρι να ξανασυλληφθούν ξανά...

Η υποκρισία του «ανθρωπισμού» των κυβερνώντων δεν μπορεί να αποκρυβεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση και τα αφεντικά της ΕΕ επιχειρούν να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες και τους υπαίτιους για το τεράστιο αυτό παγκόσμιο πρόβλημα με τη λαθραία μετανάστευση των εξαθλιωμένων. Γιατί το κύμα της προσφυγιάς φουντώνει και οξύνεται καθώς αυξάνεται η ληστεία των φτωχών χωρών του τρίτου κόσμου και των εξαθλιωμένων λαϊκών μαζών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που γεύονται τα «καλά» της παλινόρθωσης του καπιταλισμού... Κι όμως, καθώς το φαινόμενο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ, όπως έδειξε η τελευταία σύνοδός τους, απλώς, ψάχνουν να βρουν τρόπους να το «περιορίσουν» στα μέτρα των δικών τους αναγκών. Κι όχι, φυσικά, πως θα λυθούν τα προβλήματα της προσφυγιάς που γεννά η «παγκοσμιοποιημένη» καπιταλιστική ληστεία...

Η ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια και της ΕΕ, συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έχει τις δικές της ευθύνες. Εχει διπλές ευθύνες και για την όξυνση του προβλήματος στη χώρα μας. Γιατί αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μεταναστών στη χώρα -- μέσω της νομιμοποίησής τους, της φυσιολογικής ένταξής τους κλπ. -- απλώς, αφήνει την κατάσταση ανεξέλεγκτη για να εξασφαλίζονται από την υπερεκμετάλλευσή τους άνομα κέρδη και η «ανταγωνιστικότητα» με τη συμπίεση του εργατικού κόστους και άλλα αντίστοιχα ευνοϊκά μέτρα για τα μονοπώλια, το κεφάλαιο.

Ενώ συνεχώς διακηρύσσεται από την κυβέρνηση πως παίρνονται μέτρα, τίποτα απ' αυτά δεν έγινε. Η κυβέρνηση επιδίδεται κατά καιρούς στα γνωστά πογκρόμ διώξεων και τρομοκράτησης λαθρομεταναστών! Ενώ με τις συνθήκες που διαμορφώνονται και την τακτική να αποδίδεται κάθε στραβό στους μετανάστες, ενισχύει τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Κατάσταση που, όπως εύστοχα προειδοποιεί το Γραφείο Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ με αφορμή την κατάσταση στην περιοχή, μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα μεγάλων εντάσεων.

Επιβάλλεται, λοιπόν, σήμερα, τώρα, η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα. Αμεσα, για την εξασφάλιση συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης στους χώρους υποδοχής των προσφύγων. Και, βεβαίως, μέτρα για την εξασφάλιση όλων των στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και οι μαζικοί φορείς τους, είναι ανάγκη να εκφράσουν άμεσα την αλληλεγγύη τους και να απαιτήσουν οι ίδιοι από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας των προσφύγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ