Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας

Πάνε πάνω από τρία χρόνια που ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ προετοιμάζει το αιματοκύλισμα στην Κολομβία. Απ' όταν καταστρώθηκε το «Σχέδιο Κολομβία», φόρτωσαν τη χώρα με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και εγκαταστάθηκαν εκεί Αμερικάνοι «εκπαιδευτές», που, στην ουσία, στέκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη ενάντια στο λαό της Κολομβίας.

Ολο αυτό το διάστημα, πάνε γυρεύοντας για να σταματήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και να τους δοθεί η ευκαιρία για ν' αρχίσουν το δολοφονικό τους έργο. Συνένοχη σ' αυτά τα σχέδια είναι και η ΕΕ, που πρόσφατα, με άλλοθι την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», απαγόρευσε τη χορήγηση βίζας στα μέλη του αντάρτικου κινήματος της Κολομβίας. Φρόντισε και αυτή να στρώσει το έδαφος για την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η κυβέρνηση του Α. Παστράνα από την αρχή έδειξε κάθε προθυμία να τους κάνει τα χατίρια. Ενα μήνα πριν, «καρφώθηκαν» οι προθέσεις της, όταν ήταν έτοιμη από τότε να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις. Φαίνεται, τότε δεν είχαν ακόμα προετοιμαστεί καλά και υποχώρησαν προσωρινά, κάτω από τις προσπάθειες των ανταρτών, αλλά και την άμεση αντίδραση του κινήματος αλληλεγγύης.

Τώρα βρήκαν άλλοθι μια ύποπτη αεροπειρατεία και εξαπέλυσαν τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς μ' αυτά ακριβώς τα σύγχρονα όπλα, που τους είχαν προμηθεύσει εγκαίρως οι ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έσπευσε αμέσως να προσφέρει την «αμέριστη συμπαράστασή του» στους κυβερνητικούς δολοφόνους και, επίσης, το Πεντάγωνο ενέκρινε νέα κονδύλια για να ενισχυθεί το εγκληματικό έργο. Αλλωστε, όλα συνηγορούν πως η κυβέρνηση του Α. Παστράνα απλά προετοιμάζει το έδαφος για την εκτεταμένη απροκάλυπτη πλέον εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα. Αυτοί που «τιμωρούνται» είναι, φυσικά, ο άμαχος πληθυσμός, που ή εξοντώνεται από τις ιμπεριαλιστικές βόμβες ή τρομοκρατείται για να μην υποστηρίζει τις λαϊκές δυνάμεις των ανταρτών, που μάχονται για την ανεξαρτησία από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, για μια χώρα κυρίαρχη και δημοκρατική.

Το γεγονός ότι ξεδιπλώνεται συντονισμένη ιμπεριαλιστική επίθεση αποδείχνεται και με τις παράλληλες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, που με «νύχια και με δόντια» επιχειρούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τσάβες και να σταματήσουν τις προοδευτικές αλλαγές που συντελούνται. Ολο και περισσότεροι αξιωματικοί αποθρασύνονται και μιλούν ανοιχτά για πραξικόπημα. Από πού παίρνουν αυτό το θάρρος και με τίνος την πλάτη δείχνουν τέτοια ετοιμότητα; Ενας λαός που αγωνίζεται για τα δίκαιά του ενάντια στον ιμπεριαλισμό αγωνίζεται ταυτόχρονα και για τα δίκαια των λαών όλου του κόσμου. Η νίκη τους ή η ήττα τους είναι και νίκη και ήττα για όλους τους λαούς. Γι' αυτό η αμέριστη και με κάθε τρόπο αλληλεγγύη στον αγώνα του κολομβιανού λαού δεν είναι μόνο μια τυπική υπόθεση. Μας αφορά όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ