Η σφοδρή κακοκαιρία που ενέσκηψε ανέδειξε την έλλειψη βασικών υποδομών στη χώρα μας. Το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν κατάφερε - παρά τις φιλότιμες, πολύωρες και επίπονες προσπάθειες των εργαζομένων - να κρατήσει ανοιχτή τη μόνη κεντρική Εθνική Οδό, ούτε να διασφαλίσει την αεροπορική και σιδηροδρομική συγκοινωνία, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δε διαθέτει τα απαραίτητα έργα υποδομής, τα μέσα και εφόδια για την αντιμετώπιση έκτακτων και δύσκολων καταστάσεων. Και γι' αυτές τις ελλείψεις φταίνε οι κυβερνήσεις, οι οποίες δεν επενδύουν σε έργα υποδομής, αλλά ξοδεύουν τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και τα διάφορα κονδύλια σε αντιπαραγωγικά για το λαό έργα, τα προσφέρουν, σαν «επενδυτικά κίνητρα», στους μεγαλοβιομήχανους, τα σκορπούν, σαν «ψηφοθηρικά γραμμάτια», σε «αετονύχηδες» και «κομπιναδόρους».
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Ελλάδα αποτελεί «εύκολο θύμα» του καιρού. Και δε γίνεται λόγος μόνο για την πρόσφατη κακοκαιρία, η οποία, πράγματι, μπορεί να χαρακτηριστεί σπάνια και, ως εκ τούτου, δυσκόλως αντιμετωπίσιμη. Κάθε καιρική μεταβολή προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα, καθώς με το χιόνι δρόμοι κλείνουν, χωριά αποκλείονται, πόλεις «παγώνουν», με τη βροχή κτίρια πλημμυρίζουν, καλλιέργειες «βουλιάζουν», άνθρωποι πνίγονται, με τον αέρα δάση καίγονται, με τον καύσωνα πάρα πολλοί υποφέρουν. Δεν μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαία. Ούτε «στέκεται» ο συνήθης ισχυρισμός των κυβερνώντων πως τα προβλήματα οφείλονται, αποκλειστικώς, στα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Αν δεχτούμε αυτόν τον ισχυρισμό, θα πρέπει να δεχτούμε ότι η φύση «εχθρεύεται» την... ηλιόλουστη Ελλάδα και πως το κράτος δικαιολογείται να δηλώνει «απών» στα δύσκολα.
Ουδείς εκ των κυβερνώντων μπορεί ν' αμφισβητήσει πως οι πολύχρονες καθυστερήσεις ή οι «προχειροδουλιές» στα έργα εκσυγχρονισμού του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, ευθύνονται για τη διακοπή των συγκοινωνιών με το που πέφτει το πρώτο χιόνι. Ουδείς μπορεί ν' αρνηθεί ότι η Ελλάδα είναι αθωράκιστη στις πλημμύρες, λόγω παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Ουδείς μπορεί να φέρει αντίρρηση ότι τα δάση μας είναι απροστάτευτα, έναντι του καιρού και των κερδοσκόπων. Οπως ουδείς μπορεί να μην παραδεχτεί πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μέσα. Φάνηκαν αυτές οι ελλείψεις στην πρόσφατη κακοκαιρία, όταν δήμοι, νομαρχίες, περιφέρειες, ΔΕΗ κι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων και μηχανημάτων, ώστε ν' αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα.
Ας όψεται γι' αυτό η πολιτική του «λιγότερου κράτους», που πρόβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ και υλοποιεί, με «υπερβάλλοντα ζήλο», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτή η πολιτική που, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, των διαλύσεων και των καταργήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών, «αδυνάτισε» τόσο πολύ το κράτος, ώστε να μην μπορεί ν' ανταποκρίνεται στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού. Είναι αυτή η πολιτική που, με τη δημιουργία των «καποδιστριακών» δήμων, έκανε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα ακόμη άχρηστο γρανάζι του κρατικού μηχανισμού και μάλιστα χωρίς πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες, καθιστώντας την αδύναμη ή και απρόθυμη να παρέμβει και να βοηθήσει. Είναι αυτή η πολιτική που «στήνει» ένα κράτος πανίσχυρο για την αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων και, ταυτόχρονα, το καθιστά ανίσχυρο να συνδράμει τους απλούς ανθρώπους...