Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι παρακαταθήκες του ΕΑΜ

Τότε, στις 27 του Σεπτέμβρη 1941, με την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου από το ΚΚΕ και άλλες πατριωτικές δυνάμεις, ο λαός πήρε τις τύχες του στα δικά του χέρια. Μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, όπου συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του απλού λαού αλλά και μεγάλοι πνευματικοί ηγέτες της χώρας, ο λαός αγωνίστηκε ενάντια στον «παντοδύναμο» κατακτητή για απελευθέρωση της πατρίδας, για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατικά δικαιώματα και κοινωνική προκοπή, ενάντια στην εξαθλίωση και στον εξανδραποδισμό. Και μεγαλούργησε! Η Ιστορία δικαίωσε αυτόν τον αγώνα, όπως και τον αντιιμπεριαλιστικό-λαϊκοδημοκρατικό αγώνα ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό ζυγό Μ. Βρετανίας-ΗΠΑ.

Καθώς, όμως, η Ιστορία πήγε να «έρθει τούμπα» με τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, σήμερα, 60 χρόνια μετά, οι λαοί αντιμετωπίζουν τον θανάσιμο κίνδυνο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Τώρα, με πρόσχημα το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ, ο Μπους και οι εταίροι του έχουν κηρύξει 10ετή πόλεμο κατά ενός «αόρατου εχθρού», κατά ολόκληρης της ανθρωπότητας, δηλαδή. Ηδη στήνεται ένα εφιαλτικό σκηνικό τρόμου με την κήρυξη πολέμου από τον Μπους: Στοιχειώδη δημοκρατικά-ανθρώπινα δικαιώματα παίρνονται πίσω. «Τρομονόμοι» και κατασταλτικοί μηχανισμοί φτιάχνονται για να καθυποτάξουν το φρόνημα των λαών, ώστε να περάσει η νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ αλλά και ορισμένοι άλλοι αποκαλούμενοι αριστεροί, στο όνομα του «παντοδύναμου» ιμπεριαλισμού, επιχειρούν να υποτάξουν τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα, στον ιδιόμορφο πόλεμο κατά λαών και χωρών. Ετσι έκαναν στην Κατοχή τα παλιά αστικά πολιτικά κόμματα, που συνιστούσαν και στο λαό να «κάτσει φρόνιμα» μη και εξαγριωθούν οι ναζί κατακτητές! Τίποτα δε διδάχτηκαν από την Ιστορία οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, που ακολουθούν και σήμερα την τακτική υποταγής στον ιμπεριαλισμό.

Ομως, αν εκείνοι δε διδάχτηκαν τίποτα από τις παρακαταθήκες του ΕΑΜ - το οποίο οι αντιστασιακές οργανώσεις τιμούν τη Δευτέρα με συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου - ο λαός μας, οι εργαζόμενοι έχουν βγάλει τα δικά τους διδάγματα. Γνωρίζουν ότι η τακτική της υποτέλειας, που, σήμερα, οδηγεί στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, φέρνει συμφορές στους λαούς. Ομως, έμαθαν ότι, όταν ο λαός είναι ενωμένος και αγωνίζεται, είναι παντοδύναμος. Γι' αυτό σήμερα συσπειρώνονται αγωνιστικά, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές αλλά και τους άλλους πατριώτες αντιιμπεριαλιστές, ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και στις τρομοκρατικές επιχειρήσεις τους. Το ζήτημα είναι και σήμερα και κάθε μέρα οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους να χτίσουν το δικό τους Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, το σημερινό ΕΑΜ, για να μην περάσουν τα εφιαλτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ