Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακύρωση στην πράξη

Η χτεσινή μέρα είχε δύο γεγονότα που δεν τα πληροφορήθηκαν καθόλου ή εν μέρει οι κάτοικοι αυτής της χώρας. Το πρώτο ήταν η ανάκληση από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» μιας προηγούμενης απόφασής του, σύμφωνα με την οποία τα κρεβάτια του νοσοκομείου χαρακτηρίζονταν σε ποσοστό πάνω από 80% σε θέσεις Α και Β. Το δεύτερο ήταν μια σύσκεψη των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών υπό τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, όπου συζητήθηκε η άμεση εφαρμογή του αντι-ΕΣΥ νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και προβλέπει την κατάργηση των νοσοκομείων και τη δημιουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας.

Με την προηγούμενη απόφασή του το «Αγία Ολγα» θα μπορούσε να αξιώσει απ' τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους ασθενείς πολύ ακριβότερα νοσήλια για την ίδια ακριβώς μέχρι τώρα νοσηλεία ασφαλισμένων. Το νοσοκομείο έχει ένα παράρτημα με λουξ ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Ε, λοιπόν σκέφτηκαν οι προφέσορες του εκσυγχρονισμού, να μην αξιοποιήσουμε αυτή την ξενοδοχειακή υποδομή, για να υπάρξουν κάποια έσοδα απ' τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» που μπορούν, όπως λένε, να πληρώσουν ή για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση; Επίσης το «Αγία Ολγα» εντάσσεται και στα σχέδια της κυβέρνησης για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οποία λοιπόν ευκαιρία για έσοδα σε συνάλλαγμα ή ευρώ!

Ηταν μια απόφαση κατ' εντολήν του υπουργείου Υγείας, με σκοπό να μαζέψει 60-70 εκ. δραχμές το χρόνο, για να καλύψει ένα έλλειμμα πάνω από δυο δισ. δραχμές που δημιούργησε η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου απ' την κυβέρνηση. Βέβαια, δεν έγιναν χρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τα τιμολόγια των νέων κατηγοριών των θέσεων. Ομως, μελλοντικά ένας μάνατζερ -που θα είναι ο απόλυτος αφέντης ενός Περιφερειακού Συστήματος Υγείας, ενός μέρους δηλαδή του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας- θα μπορεί, για να πιάσει τους όρους του συμβολαίου του, να επιβάλει αυτές τις διαφορετικές πληρωμές. Και τότε αλίμονο σε αυτούς «που δεν έχουν». Αυτοί θα βρεθούν είτε εκτός νοσοκομείου είτε σε κάποιους διαδρόμους των νοσοκομείων, που δεν μπορούν να κάνουν ακόμα την κατηγοριοποίηση των θέσεων και κάποιοι λειτουργοί της υγείας θα εξακολουθούν να προσφέρουν υπηρεσίες στα ράντζα... Ομως, κάτω απ' την πίεση των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής, η απόφαση ανακλήθηκε και παραπέμφθηκε σε επανεξέταση.

Αυτή η ανάκληση δείχνει και τη δυνατότητα ακύρωσης στην πράξη των «ανθυγιεινών» σε βάρος του λαού σχεδίων, που επιχειρεί να προωθήσει με πυρετώδη τρόπο η κυβέρνηση. Στη χτεσινή σύσκεψη ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη συνδρομή των περιφερειαρχών στα διαλυτικά σχέδια. Να διαθέσουν, δηλαδή, τα μέσα που θα διαλύουν τα υπάρχοντα νοσοκομεία. Ποιος, λοιπόν, θα είναι εκείνος που θα δεχτεί αυτή τη διαλυτική λογική στο όνομα μιας -αβέβαιης- βελτίωσης που θα έρθει μετά από πέντε ή έξι χρόνια όπως λέει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας;

Είναι, δηλαδή, παράλογο να ακούει κανείς ότι η βελτίωση θα έρθει με την κατάργηση υγειονομικών μονάδων και όχι με τη διεύρυνσή τους με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού σε κάθε περιοχή. Ο κόσμος που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις αυτής της επικίνδυνης πολιτικής έχει το λόγο. Χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, που θα διασφαλίζει εν πρώτοις την ύπαρξη των υπαρχουσών υγειονομικών μονάδων σε μια προοπτική αναβάθμισής τους στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ