Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κυβερνητικοί σύμμαχοι

Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν σύμμαχό τους την κυβέρνηση, έγραφε χτες ο «Ρ», συμπυκνώνοντας την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης στη γενική συνέλευση των ασφαλιστικών εταιριών. Η ακριβής, βέβαια, φράση του Ν. Χριστοδουλάκη ήταν κάπως διαφορετική. Από μια άποψη, περισσότερο πλήρης, πιο ολοκληρωμένη, αφοπλιστικά αποκαλυπτική. «Ισως ο μόνος σύμμαχος των ασφαλιστικών εταιριών την περίοδο αυτή - είπε επί λέξει - να είναι η αναποτελεσματικότητα της κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομειακής περίθαλψης και ζωής, που αναγκάζουν όλο και περισσότερους πολίτες να αναζητούν πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η πελατεία και, κατ' επέκταση, τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών αυξάνονται, αντίστοιχα, και όσο: Εντείνεται η κυβερνητική πολιτική της συστηματικής υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Κλιμακώνεται η προώθηση των σχεδίων πλήρους ανατροπής και κατάργησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Διογκώνεται η ανασφάλεια των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων από την τακτική συνεχούς συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, μέσα από τη συνεχή εξώθηση των απλών πολιτών προς διαφόρων τύπων - και αμφιβόλου υπόστασης - ασφαλιστικά συμβόλαια, δεν είναι λόγια του αέρα. Υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία, που αποδεικνύουν τις εφιαλτικές διαστάσεις και τις συνέπειες που έχουν για τους εργαζόμενους οι κυβερνητικές επιλογές. Δύο μόνο αρκούν: Στην «εκσυγχρονιστική» και μόνο περίοδο του ΠΑΣΟΚ, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιριών από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές το 1995, έφτασε τα 2,5 τρισ. το 1999. Την ίδια ακριβώς περίοδο, τα κέρδη των εταιριών αυτών σημείωσαν μια εξωφρενική άνοδο και, από τα 7 δισεκατομμύρια, έφτασαν τα 118 δισ., σημείωσαν, δηλαδή, αύξηση 1.585%!!!

Τα παραπάνω στοιχεία κερδοφορίας, σε λίγα χρόνια, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Τότε, και στο βαθμό που επιβληθούν οι κυβερνητικές επιλογές της πλήρους εκχώρησης της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης στα τραπεζοασφαλιστικά μονοπώλια, οι εκπρόσωποί τους δε θα πολλαπλασιάσουν απλά και μόνο τα κέρδη τους. Θα αποκτήσουν αποφασιστικό λόγο για την τύχη και το μέλλον των εργαζομένων, συνολικά.

Οι ρυθμίσεις για το καταλυτικό χτύπημα σε ό,τι απέμεινε στους τομείς της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι προ των πυλών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει διαλέξει τους συμμάχους της και ότι αυτοί βρίσκονται στην όχθη του μεγάλου κεφαλαίου είναι γνωστό. Για όσους, όμως, θίγονται από τις προωθούμενες πολιτικές, δε φτάνει να μένουν στις όποιες διαπιστώσεις για τις συμμαχίες των ταξικών τους αντιπάλων. «Κλειδί» ζωής, ελπίδας και προοπτικής, αποτελεί η προσπάθεια να συγκροτήσουν δικές τους συσπειρώσεις και συμμαχίες. Τα δικά τους κινήματα. Μέτωπα, που θα ορθώσουν το δυναμικό τους ανάστημα στα σχέδια, που απεργάζεται η ολιγαρχία και θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Οι ολοκληρωμένες Θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα κυκλοφορήσουν σε ειδικό ένθετο με τον αυριανό «Ρ», δεν αποτελούν μόνο μια τεκμηριωμένη επεξεργασία και ανάλυση. Είναι ρεαλιστικοί στόχοι πάλης, γύρω από τους οποίους μπορούν και πρέπει να εξασφαλιστούν και να διευρυνθούν ακόμα πλατύτερες συσπειρώσεις, στην κατεύθυνση της δημιουργίας του Μετώπου ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ