Πέμπτη 4 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κούβα

Δεν πρόκειται για όνειρο. Δεν πρόκειται για εκείνα τα τερτίπια του μυαλού, που φτιάχνει πραγματικότητες όπως τις θέλει, αφαιρώντας εκείνα που το πικραίνουν. Δεν πρόκειται για κανένα χώρο της «ουτοπίας», που κατασκεύασε ο νους κάποιου διανοούμενου. Είναι η πραγματικότητα, που αντέχει, αντιστέκεται και αναπτύσσεται, σαράντα δύο χρόνια τώρα, μετά τη μεγάλη νίκη των επαναστατικών δυνάμεων, την 1η του Γενάρη, το 1959. Είναι η Κούβα.

Πόσοι και πόσοι «αναλυτές» - απολογητές του κόσμου της εκμετάλλευσης δε βιάστηκαν να καταδικάσουν την ύπαρξή της, από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του «νησιού της επανάστασης»! Πόσοι και πόσοι προστέθηκαν στους προηγούμενους, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης!

Καμιά από αυτές τις «προβλέψεις - αναλύσεις» δεν ήταν αθώα, αφού ουσιαστικά ήταν η ουρά σχεδίων επέμβασης, που μεθόδευε και μεθοδεύει ο ιμπεριαλισμός για να ξηράνει την όαση δροσιάς, που έρχεται από το νησί που δεν αρκείται μόνο «να του βγάζει τη γλώσσα», αλλά οικοδομεί και τον άλλο κόσμο. Εκείνον, που ονειρεύονται οι εκμεταλλευόμενοι όλου του κόσμου και με κάθε μέσον προσπαθούν να τους πουν ότι «δε γίνεται...».

Ο ένας μετά τον άλλον «σπάνε τα μούτρα τους» μπροστά στο ΓΙΝΕΤΑΙ της Κούβας. Περικυκλωμένη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, χαλυβδώνει τη δύναμη του λαού της και όχι μόνο υπάρχει, αλλά δημιουργεί στον κόσμο της επιστήμης, της τέχνης, της παραγωγικής διαδικασίας. Κάθε μέρα που περνά, στα τελευταία 42 χρόνια, το υποτιθέμενο «απίθανο» γίνεται πιθανό, από ένα μικρό λαό των δέκα μόλις εκατομμυρίων.

Τα τελευταία χρόνια ήταν ίσως και εκείνα της μεγαλύτερης δοκιμασίας. Εκτός από το πολύ μεγαλύτερο στρίμωγμα στο «νησί της επανάστασης», που επιχείρησε ο ιμπεριαλισμός, έδινε και την εντύπωση πως θα μπορούσε να πάρει ανάσες ανάπτυξης από τα παραμύθια της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης» και τις αυταπάτες που διέδιδε στους λαούς. Γρήγορα, όμως, «έσβησαν τα φώτα» της παράστασης και όταν κοιτάχτηκαν μεταξύ τους στο φως της μέρας οι λαοί του κόσμου της εκμετάλλευσης βρήκαν μόνο φτώχεια, ανεργία, πολέμους, δυστυχία. Βρήκαν, επίσης, την ιμπεριαλιστική επιδίωξη να τους βάλει να σκοτώνονται μεταξύ τους, προκειμένου να προωθούνται οι επιδιώξεις του κέρδους.

Να γιατί τώρα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι η ώρα της Κούβας. Είναι η ώρα της αντίστασης των λαών, μπροστά στον κόσμο που τους παρουσιάζουν όχι μόνο ανίκητο, αλλά και σαν μοναδική πραγματικότητα. Η Κούβα, όπως ο φάρος στο βαθύ σκοτάδι, δείχνει πως είναι δυνατή και η πραγματικότητα των λαών.

Οσο για εκείνους που πάλι «ψήνουν» με λόγια και έργα το «τέλος της επανάστασης», προχτές ακόμη, ο Φ. Κάστρο τους είπε: «Η Κούβα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ή να ξεπουλήσει την επανάσταση, που κόστισε και εξακολουθεί να κοστίζει αίμα και θυσίες από τις κόρες και τους γιους της επανάστασης». Αρα, μάλλον νηστικοί θα μείνουν όσοι ακονίζουν τα μαχαίρια... Η όαση θα μείνει να δροσίζει τις λαϊκές ελπίδες για τον κόσμο του μέλλοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ