Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι πραγματικές ευχές

Η υποδοχή του νέου χρόνου υπήρξε η δέουσα. Σαν κάθε τι νέο, που γεννά ελπίδες και προσδοκίες, καλωσορίστηκε κατά πώς έπρεπε. Περίσσεψαν οι ευχές για ό,τι καλύτερο. Ακόμα κι από εκείνους που θα φροντίσουν να πάρουν σάρκα και οστά όλα όσα απεύχεται ο ελληνικός λαός. Η υποκρισία στο απόγειό της, όπως και ο κυνισμός των πυροτεχνημάτων και των υπαίθριων «σόου», που «έκλεβαν την παράσταση», συγκρινόμενα με τις ουρές των αστέγων στα συσσίτια των δήμων.

Ομως, ο νέος χρόνος δεν μπορεί να ιδωθεί παρά σαν συνέχεια αυτού που έφυγε. Σαν τέτοιος, «κληρονομεί» τις ελπίδες από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και τις συνειδήσεις που αφυπνίστηκαν. Την ίδια στιγμή όμως, «κληρονομεί» τις διαβόητες και σε εξέλιξη «διαρθρωτικές αλλαγές», που προωθούν η ολιγαρχία του πλούτου και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την εμπορευματοποίηση της υγείας, τη διάλυση του ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία, των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση κεκτημένων εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων κάθε είδους, τα καταστροφικά κυβερνητικά σχέδια για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Και ουκ έστιν τέλος στον κατάλογο των «μποναμάδων» που επιφυλάσσουν στον ελληνικό λαό.

Και όλα αυτά, βέβαια, δεν αντιπαλεύονται με ευχές. Είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ ο εργάτης, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος να απαντήσουν με συνεχή, οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα. Με ακατάπαυστη, ανειρήνευτη πάλη. Και το καθήκον της οργάνωσης αυτού του αγώνα βαραίνει τις πλάτες όσων πραγματικά εύχονται και παλεύουν να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό. Το ΚΚΕ αποδέχεται αυτό το καθήκον και ατενίζει το νέο χρόνο με αισιοδοξία, εδραιωμένη ρεαλιστικά και στην επιτυχία του 16ου Συνεδρίου του, από το οποίο αναδείχτηκε με ατσαλωμένη την ιδεολογικοπολιτική του ενότητα, με θέληση για αποφασιστική δράση, με αποφάσεις που ανοίγουν τους αγωνιστικούς δρόμους του μέλλοντος, με προοπτική για το λαό και τη νεολαία.

Με όπλο τις αποφάσεις του Συνεδρίου, οι κομμουνιστές, και αυτό το χρόνο, όπως και τους προηγούμενους, θα πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη και οργάνωση της λαϊκής πάλης, θα αντιπαλέψουν δυναμικά και αποφασιστικά τις προσπάθειες να υψωθούν εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την ανάπτυξη συσπειρώσεων, συνεργασιών και συμμαχιών γύρω από αντιιμπεριαλιστικά, αντιμονοπωλιακά, δημοκρατικά αιτήματα και στόχους. Θα συνεχίσουν χωρίς σταματημό να αποκαλύπτουν τις αιτίες των λαϊκών προβλημάτων, να υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η εφημερίδα μας, η εφημερίδα του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης», μπορεί και πρέπει να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια, εκλαϊκεύοντας την πολιτική του Κόμματος, μεταδίδοντάς την πλατιά στον ελληνικό λαό, δίνοντας τη δική του καθημερινή μάχη για ουσιαστική ενημέρωση.

Το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις, με κάθε μέσο που διαθέτει, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα παλέψει για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης των ευχών των ανθρώπων του μόχθου, για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, για τη λαϊκή οικονομία, για να βρεθεί πραγματικά ο λαός στην εξουσία. Τότε και μόνο τότε οι ευχές θα πάψουν να είναι υπόθεση ...μεταφυσική. Τότε και μόνο τότε ευχές για ειρήνη, ευημερία, ευτυχία θα είναι και εφικτές και υλοποιήσιμες, αφού θα αποτελούν υπόθεση της λαϊκής παρέμβασης και της συλλογικής δράσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ