Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με νέα ορμή

ΗΑπόφαση του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για «τα καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 17ο Συνέδριο», δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα. Είναι η μία από τις δύο Αποφάσεις του Συνεδρίου (η άλλη είναι για το Μέτωπο, η οποία θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Κυριακή), που εξοπλίζει ολόκληρο το Κόμμα με τα αναγκαία και ικανά εφόδια για να ριχτεί με νέα ορμή στην πολιτική δράση.

Το Κόμμα, μέσα από το Συνέδριό του, βγαίνει ακόμη πιο δυναμωμένο ιδεολογικοπολιτικά. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο και εκφράζεται με τις Αποφάσεις του. Οι Αποφάσεις όμως είναι οδηγός για δράση. Και στη δράση κρινόμαστε. Πρωταρχικό λοιπόν καθήκον, χωρίς χρονοτριβή, είναι η μελέτη των Αποφάσεων του Συνεδρίου. Είναι το πρώτο βήμα, προκειμένου ολόκληρο το Κόμμα, από την ΚΕ ως την ΚΟΒ, μέλη και στελέχη, να αφομοιώσουν τις αποφάσεις, να γίνονται καθημερινά ολόπλευρα πιο ικανοί να δρουν με τις αποφάσεις, να τις βάζουν στη ζωή.

Αυτή η σύνθετη διαδικασία μελέτης, αφομοίωσης και δράσης, η οποία πρέπει να έχει αρχίσει ήδη, θα «τελειώσει» στο επόμενο Συνέδριο. Δεν είναι έργο μιας πράξης, μα καθημερινή, υπεύθυνη, ατομική και συλλογική δραστηριότητα, για την οποία επίσης κρινόμαστε καθημερινά και θα κρινόμαστε ως το επόμενο Συνέδριο. Οι Αποφάσεις είναι το πιο καλό καθημερινό μας «εργαλείο» στην κομματική δουλιά, «μοχλός» που τον κρατάμε γερά, για να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες της εργατικής τάξης και του λαού. Καθοδηγώντας την ταξική πάλη, στην κατεύθυνση της υλοποίησης του πολιτικού καθήκοντος της οικοδόμησης του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης, που θα ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.

Ησυγκεκριμένη Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ρ», μας εξοπλίζει για το πώς θα δράσουμε συνολικά σαν Κόμμα, με βάση τα κρίσιμα λαϊκά προβλήματα, στην κατεύθυνση της συσπείρωσης δυνάμεων σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή βάση, ώστε να ωριμάζει η ιδέα του Μετώπου και να δημιουργούνται στην πράξη οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις συγκρότησής του. Σε συνδυασμό πάντα με την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων για τη λύση αυτών των προβλημάτων έτσι που να αναδεικνύεται η ανάγκη της πολιτικής διεξόδου που επεξεργάστηκε και προτείνει το ΚΚΕ.

Στην Απόφαση τονίζεται ότι «κύριο καθήκον, που απορρέει από το Πρόγραμμα του Κόμματος, τις Αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου και τις σημερινές ανάγκες είναι η ολόπλευρη ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ, αναπόσπαστα δεμένη με τη δράση για το χτίσιμο του ΑΑΔ Μετώπου, για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Κόμμα και Μέτωπο, λοιπόν, στην οργανική τους σχέση. Κόμμα πανίσχυρο, με ολόπλευρα προσανατολισμένη τη δράση του στην εργατική τάξη και τη νεολαία, σαν θεμέλιο για να γίνεται το εργατικό κίνημα ικανό να τραβά σε κοινούς αγώνες τα πιο μαχητικά τμήματα των μικροαστικών στρωμάτων της πόλης, των φτωχών και των μεσαίων αγροτών, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, την πολιτική και την εξουσία της άρχουσας τάξης. Κόμμα που αναπτύσσει τη δράση του σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Και όπως τονίζεται στην απόφαση, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ εξαρτάται από τη συνειδητή εφαρμογή της γραμμής και των Αποφάσεων του Συνεδρίου, από την ικανότητα διαλεκτικής σύνδεσης τακτικής και στρατηγικής. Είναι προϋπόθεση για να παίξει η εργατική τάξη τον ηγετικό της ρόλο, στην προώθηση κοινωνικών συμμαχιών για την οικοδόμηση του ΑΑΔ Μετώπου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ