Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θα γίνουν λάμψη τα σκοτάδια

«Με ανησυχία και θλίψη πληροφορηθήκαμε τα διαδραματισθέντα στις τουρκικές φυλακές ...ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις, ιδίως μετά την υπογραφή της εταιρικής σχέσης, που, ακόμα μια φορά, αναδεικνύεται ως πυξίδα κριτηρίων για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας...».

Η εξοργιστική τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με το γεγονός ότι το τουρκικό κράτος δολοφονεί πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές, είναι συνεπής με ό,τι αυτός και η κυβέρνησή του πρεσβεύουν πολιτικά.

Αλλωστε, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ένας υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Ελλάδας, μιας κυβέρνησης που προωθεί δραστήρια την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τον ευρωατλαντισμό στην περιοχή; Μιας κυβέρνησης, που εκχωρεί σε διεθνείς και περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο όνομα των ευρωατλαντικών συμφερόντων; Αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο «διπλωματικά», όσο ευαρεστούνται οι Ευρωατλαντικοί συνέταιροι. Μήπως και το τουρκικό καθεστώς το ίδιο δεν κάνει; Σ' αυτό το φόντο δεν κάνει τα «λευκά κελιά», δε δολοφονεί πολιτικούς κρατούμενους;

Για καταδίκη, βεβαίως, μην περιμένετε να ακούσετε. Αυτή την έχουν ξεχασμένη. Αλλωστε, αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι ο λαός. Αυτόν τον εκμεταλλεύονται και τον καταπιέζουν παντού και η ουσία δεν αλλάζει. Οι μέθοδοι μόνο προσαρμόζονται ανάλογα.

Βεβαίως, ακούγονται και διάφορες φωνές «εκ δεξιωτέρων» της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας της Ελλάδας, που άδραξαν την ευκαιρία και μιλούν για «γελοιοποίηση της στρατηγικής» της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική. Δε μιλούν, όμως, από τη σκοπιά της υπεράσπισης του τουρκικού λαού. Δε νοιάζονται για τον πόνο και τον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων, ούτε για τη «δημοκρατία» και τις ανθρώπινες αξίες. Αλλωστε, δεν πιστεύουν σ' αυτά, αλλά μόνον ως άλλοθι τα χρησιμοποιούν. Για ποιο πράγμα; Μα, γιατί θεωρούν πως τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης θα εξυπηρετηθούν ακόμη περισσότερο, με μια «σκληρή» εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Γιατί, βλέπουν στις τραγικές εξελίξεις, μια ευκαιρία κερδίσματος πόντων στο σκληρό ανταγωνισμό, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών κυρίαρχων δυνάμεων. Εναν ανταγωνισμό, που έχει ως αντικείμενο το μοίρασμα υπολειμμάτων της λείας, την απόκτηση του ρόλου μεσιτικής πρωτοκαθεδρίας στο ιμπεριαλιστικό παζάρι της περιοχής και θύμα όλους τους λαούς της περιοχής, την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία τους.

Μόνο που και η μια και η άλλη εκδοχή είναι οι όψεις του ενός και αυτού νομίσματος. Γιατί, ανεξάρτητα από τη μορφή διαχείρισης της εξωτερικής πολιτικής, η ουσία της παραμένει η ίδια. Και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, ίδια είναι κι αυτά. Ας μην ξεχνάμε πως οι ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές δραστηριότητες εν μέσω συμβιβασμών και ανταγωνισμών κινούν τα νήματα, ανεξάρτητα από το πώς τα κινούν. Και, στο πρόσφατο παρελθόν, τα «κοινά συμπόσια» σε Ελλάδα και Τουρκία των επιχειρηματιών, ένθεν και ένθεν, απαιτούν ανάλογες πολιτικές.

Μόνον η πάλη του λαού κάθε χώρας ενάντια στο δικό του καθεστώς, η κοινή πάλη τους, η ταξική και πολύμορφη διεθνιστική αλληλεγγύη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη «νέα τάξη», μπορεί να δώσει απάντηση στους Τούρκους αγωνιστές. Να δικαιώσει την άνιση μάχη τους. Είναι ο μονόδρομος ενάντια στα όσα συγκλονιστικά διαδραματίζονται στην Τουρκία. Πασχίζουν, σπέρνοντας θάνατο, να αφανίσουν το λαϊκό κίνημα, μα τούτη η σπορά μπορεί, ταυτόχρονα, να φουντώνει τους αγώνες των λαών. Οπως είπε ο μεγάλος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, «αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούν αυτοί, πώς θα γενούνε λάμψη τα σκοτάδια»; Και, σίγουρα, τα σκοτάδια θα λάμψουν παντοτινά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ