Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν τους πήρε ο πόνος για την αγροτιά...

Τα οξυμένα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς που προκαλεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και της τρικομματικής συγκυβέρνησης, δε λύνονται με δηλώσεις καλλιέργειας ψεύτικης ελπίδας και ψεύτικων εντυπώσεων διά στόματος πρωθυπουργού. Η πραγματικότητα για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους είναι καθημερινά και πιο οδυνηρή, άθλια. Ο πρωθυπουργός έσπευσε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δηλώσει ότι «σχεδιάζουμε με σωστό τρόπο το αύριο της γεωργίας». Ωστόσο, η φτωχή αγροτιά από την πολιτική που σχεδιάζουν κυβέρνηση, ΕΕ και μονοπώλια, μόνο φτώχεια και ξεκλήρισμα έχει να περιμένει.

Στις πρωθυπουργικές δηλώσεις τονίστηκε πως γίνεται ένεση ρευστότητας με την καταβολή επιδοτήσεων πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αλλά και αυτό δεν αποτελεί καμία παροχή, αφού πρόκειται για την πληρωμή του υπόλοιπου μισού της ενιαίας ενίσχυσης (αγροτικών επιδοτήσεων) του 2012. Η ουσία είναι ότι ακόμα και η καταβολή των επιδοτήσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ, δεν απέτρεψε τη μείωση του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος, που δεν μπορεί να κρύψει πια ούτε η επίσημη στατιστική. Το 2012, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προβλέπει μείωση εισοδημάτων 2%. Για πέμπτη συνεχή χρονιά η φτωχή αγροτιά βλέπει το εισόδημά της να μειώνεται και η ακολουθούμενη πολιτική εγγυάται μόνο περεταίρω μείωση, για τους φτωχούς αγρότες. Παράλληλα, η αγροτιά βλέπει τη σοδειά της να μένει απούλητη ή να την παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί εκβιαστικά οι εμποροβιομήχανοι, εκμεταλλευόμενοι τις αθρόες εισαγωγές. Βλέπει το κόστος παραγωγής να αυξάνεται δραματικά από τη ληστρική δράση των μονοπωλίων που ελέγχουν τα αγροτικά εφόδια. Βλέπει τα άγρια χαράτσια και τη φορολογία που επιβάλλει η συγκυβέρνηση. Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής της ΚΑΠ και της ΕΕ που λιβανίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του «ευρωμονόδρομου». Που σκόπιμα κρύβουν από το λαό ότι το 80% των επιδοτήσεων το απολαμβάνει το 20% των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και μόνο ορισμένα ψίχουλα φτάνουν στη φτωχή αγροτιά που και αυτά τα παίρνουν πίσω με τις μεγάλες αυξήσεις στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ, με τα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες κ.ά.

Πρωθυπουργός και συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, διαπιστώνοντας ότι η οργή της φτωχής αγροτιάς φουντώνει, επιχειρούν να την κοροϊδέψουν και να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους, για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα σε βάρος της. Μπροστά σε αυτήν την πολιτική κοροϊδίας και εξαθλίωσης, η απάντηση είναι η αντίσταση και ο αγώνας. Μέσα στο Γενάρη, η ΠΑΣΥ προετοιμάζει νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Απαιτείται μαζικός και επίμονος αγώνας ενάντια στην πολιτική που στηρίζει και ενισχύει τα μονοπώλια. Αγώνας για να δοθεί λύση και προοπτική αγροτικής ανάπτυξης σε όφελος των μικρών παραγωγών, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων συνολικά. Η πολιτική της ΕΕ και η ΚΑΠ, η πολιτική του κεφαλαίου διεθνώς, όχι μόνο δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να στηρίξει τους αγρότες, ή να επιτρέψει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών, αλλά προωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τη συνολική καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής σε όφελος των μονοπωλίων. Το συμφέρον της φτωχής αγροτιάς είναι να συμπαραταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων, που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για την ανατροπή της, για την αποδέσμευση από την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ