Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανάπτυξη για το λαό

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να απελευθερώσει χρήματα από το ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Ετσι άρχισε μια προκλητική πολιτική φλυαρία των «κυνηγών» της ψήφου του λαού περί «ανάπτυξης». Το καθοριστικό ερώτημα όμως είναι «ανάπτυξη για ποιον». Τα κόμματα του κεφαλαίου δε μιλούν την ίδια γλώσσα με το λαό. «Ανάπτυξη» σημαίνει γι' αυτούς ένα επιχειρηματικό και παραγωγικό περιβάλλον, όπου τα κέρδη θα αυγατίσουν, οι φόροι που πληρώνουν θα λιγοστέψουν, οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές θα κατακρημνιστούν. Ανάπτυξη για το λαό σημαίνει αξιοπρεπής ζωή, κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, σημαίνει ότι με την εργασία σου διασφαλίζεις τροφή, στέγη, μόρφωση, Υγεία και τελικά συμμετοχή στη γενικότερη πρόοδο και στη βελτίωση του βιωτικού επιπέδου. Αναφορικά με τα ψέματα των φιλομονοπωλιακών κομμάτων και των συνιστωσών τους, το αναπτυξιακό προηγούμενο των τελευταίων ετών είναι αποκαλυπτικό. Οι υψηλοί ρυθμοί «ανάπτυξης» εξασφάλισαν δισεκατομμύρια ευρώ στα επιχειρηματικά μεγαθήρια και καλά κέρδη σε μικρότερες, «δορυφορικές» επιχειρήσεις. Εκείνα τα κέρδη πάνε, έφυγαν, μοιράστηκαν στους μετόχους, λένε οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες που τώρα παραπονούνται για την κρίση που τις χτυπά και λαμβάνουν διαρκώς νέες ενισχύσεις, τάχα για να διατηρηθεί στη «ζωή» η οικονομία και η ελπίδα ανάκαμψης. Στο λαό έμειναν μόνο τα χρέη, οι περικοπές και μια τεράστια επιχείρηση εξαπάτησης για να δεχτεί να παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία.

Τα μονοπώλια, μαζί με το πολιτικό σκηνικό που τα υπηρετεί, σχεδιάζουν από τώρα την «επόμενη μέρα» της κρίσης, καθώς οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» έχουν στόχο και να τη διαμορφώσουν και να την εξασφαλίσουν. Η κρίση όμως, είναι βαθιά και το τέλος της απέχει. Το επόμενο διάστημα, ακόμη κι αν εμφανιστούν σημάδια ανάπτυξης, δε θα επηρεάσουν θετικά τα εκατομμύρια άνεργους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Δε θα είναι τίποτα άλλο από αποσπασματικές, βεβιασμένες ενδείξεις μιας στοχευμένης χρηματοροής που συνδέεται με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα, πάντως όχι τα λαϊκά. Μια ανάπτυξη αναιμική, βραχεία, ασθενής, με μερικές πρόσκαιρες θέσεις εργασίας. Η αφαίμαξη του χρυσού από ένα μεταλλείο, η αυθαίρετη διασπορά αιολικών υπερπάρκων και φωτοβολταϊκών «φυτωρίων» για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, η διάνοιξη δρόμων και η κατασκευή υποδομών που εντάσσονται στους γενικότερους σχεδιασμούς του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για μεταφορά προσώπων, προϊόντων και υπηρεσιών, δε σημαίνουν ανάπτυξη για τον τόπο και το λαό. Δεν αποτελούν τη λύση.

Η λύση απαιτεί ριζικές ανατροπές τόσο στο οικονομικό, όσο και στο πολιτικό επίπεδο. Περνά μέσα από την πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία και βασίζεται στις υπαρκτές, μεγάλες δυνατότητες του τόπου και των ανθρώπων του. Απέναντι στην «ανάπτυξη» του κεφαλαίου που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την υπανάπτυξη του λαού, χρειάζεται και μπορεί να ορθωθεί η αγωνιστική διεκδίκηση μιας πραγματικής ανάπτυξης υπέρ του λαού, που όλα τα οφέλη της θα αποδίδονται στον εργαζόμενο, στον αυτοαπασχολούμενο, στο μικρό αγρότη, στο συνταξιούχο. Υπάρχει γη και γνώση για να τραφεί ο κόσμος και εργοστάσια για να δουλέψει. Υπάρχουν πρώτες ύλες σημαντικές και εγκαταστάσεις και τεχνογνωσία. Μπορεί αυτός ο τόπος να σηκωθεί ψηλά, μαζί με το λαό. Η εκλογική τιμωρία των υπεύθυνων για τη σημερινή κατάντια πρέπει να είναι ένα το κρατούμενο. Η ψήφος στο ΚΚΕ, είναι υπεύθυνη επιλογή που θα συμβάλει σε ένα καλύτερο μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ