Παρασκευή 30 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την υγεία του λαού

Το προχτεσινό εξώδικο των 12 κλινικαρχών ψυχιατρικών κλινικών, προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ότι απ' τις 4.4.2012 θα πετάξουν στο δρόμο τους ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων που περιθάλπουν δεν είναι κεραυνός εν αιθρία: Είναι η μοιραία κατάληξη ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο δημόσιο καθολικό σύστημα Υγείας που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά - δηλαδή 100% - απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντί αυτού υπάρχει το πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, όπου ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας ανταγωνίζονται, όπου τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς καταβάλλουν άγρια χαράτσια.

Ειδικά στην ψυχική υγεία μετά το 1994 εκπονήθηκε το σχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με τη δημιουργία των λεγόμενων δημόσιων κοινοτικών δομών, με την οποία επίσης άρχισε η συρρίκνωση των δημόσιων ψυχιατρείων. Η λεγόμενη αποασυλοποίηση εκχωρήθηκε στις Μη Κερδοσκοπικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες μόλις χτες έστειλαν το δικό τους εξώδικο προς την κυβέρνηση: Οτι θα καταφύγουν στα δικαστήρια για να εισπράξουν όσα απαιτούν για τη νοσηλεία των χιλιάδων αρρώστων. Οσα δηλαδή θα τους εξασφαλίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους ως κερδοφόρων. Το κέρδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι ο πρώτος σκοπός και η υγεία του ασθενούς είναι το μέσο γι' αυτό. Κι ας καμώνονται πως τους νοιάζει η υγεία του αρρώστου.

Γι' αυτό και η συγκυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ προχωρά ακάθεκτη στη συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα της νοσοκομειακής με το κλείσιμο πέντε νοσοκομείων. Για να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του στο συγκεκριμένο τομέα και για να ενισχυθεί αποφασιστικά η επιχειρηματική δράση στο χώρο της ψυχικής υγείας. Η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, αλλά και στις δομές της λεγόμενης αποασυλοποίησης έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δραματικές εξελίξεις, καθώς ο κόσμος με ψυχικά προβλήματα μένει στο δρόμο.

Αυτό εκμεταλλεύονται τώρα οι επιχειρηματίες της ψυχικής υγείας και πιέζουν τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν είναι παρά ένα εργαλείο εμπορευματοποίησης του τομέα Υγείας. Με τον ΕΟΠΥΥ, εκείνο που διασφαλίζεται είναι ένα υποτυπώδες ελάχιστο πακέτο για όσους έχουν ασφάλιση και άγρια χαράτσια για όσους δεν έχουν ασφάλιση, είναι άνεργοι και μετανάστες. Η γύμνια των δημόσιων δομών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας μετατρέπει τους αρρώστους - με διαμεσολαβητή τον ΕΟΠΥΥ - σε πελάτες των επιχειρήσεων Υγείας.

Αυτά τα ζητήματα αφορούν όλο το λαό. Το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος και μάλιστα ως προτεραιότητά του. Οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων, σε ενιαίο αγώνα, να διεκδικήσουν κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία. Να μη μείνει κανένας άνεργος - ανασφάλιστος χωρίς πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του. Δηλαδή να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Και, τέλος, να στείλουν «εξώδικο» στις δυνάμεις της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου με ψήφο στο ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ