Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός για την ανεργία

Την πιο βάρβαρη και απάνθρωπη περίοδο διανύει η εργατική τάξη και η λαϊκή οικογένεια. Πληρώνει την καπιταλιστική κρίση και την κυβερνητική πολιτική διάσωσης του κεφαλαίου και με την ξέφρενη άνοδο της ανεργίας, καθώς μόλις χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε 40% αύξηση των ανέργων (684.047 άνεργοι τον Οκτώβρη του 2010) μέσα σε ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή, το μήνα Νοέμβρη του 2010, στις λίστες του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 773.344. Είναι δεδομένο ότι χιλιάδες άνεργοι δεν καταγράφονται στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ λόγω των κριτηρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι επίσης δεδομένο ότι χιλιάδες άνεργοι δεν εγγράφονται στον ΟΑΕΔ καθώς δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από έναν Οργανισμό που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε εργαλείο ενίσχυσης της κερδοφορίας της μεγαλοεργοδοσίας. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η ανεργία είναι σαφώς μεγαλύτερη από τα επίσημα στοιχεία.

Ταυτόχρονα, οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, η ακρίβεια και ο βομβαρδισμός κυβερνητικών αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων στην καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, γιγαντώνει δραματικά τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια. Η μοναδική ασπίδα των ανέργων στις σημερινές βάρβαρες συνθήκες είναι η άμεση οργάνωσή τους στα ταξικά τους συνδικάτα. Η συλλογική ενιαία δράση τους απέναντι στην επίθεση. Η διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης και προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους. Ο άνεργος δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από μια κυβέρνηση που το μοναδικό της μέλημα είναι το πόσα ακόμα μέτρα θα πάρει για να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγώντας τον ίδιο και την οικογένειά του σε ακραία φτώχεια.

Αντίθετα, επιβάλλεται άνεργοι και εργαζόμενοι να δυναμώσουν αποφασιστικά τον ενιαίο ανυποχώρητο συλλογικό τους αγώνα, να οργανωθούν μαζικά στα ταξικά τους συνδικάτα. Να περάσουν στην αντεπίθεση για να επιβάλουν, για παράδειγμα, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία κόντρα και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που στέλνει τα χρήματα του ΟΑΕΔ στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να επιβάλουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ανανέωση των βιβλιαρίων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κόντρα και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα και αυξάνει τα χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες την ώρα της ανάγκης. Να μετρούν τα χρόνια της ανεργίας στα συντάξιμα. Να επιβάλλουν την απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος, σταθερού τηλεφώνου στις οικογένειες των ανέργων, κλπ., κόντρα και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που ετοιμάζει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, κλπ.

Ο αγώνας για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των εργαζομένων για να είναι ωστόσο νικηφόρος πρέπει να συνδέεται με την πάλη για την ανάπτυξη υπέρ των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για μια κοινωνία απαλλαγμένη οριστικά από τα μονοπώλια, την οικονομία της οποίας, θα ορίζει ο λαός υπέρ των συμφερόντων του, κοινωνία που θα καταργήσει και την ανεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ