Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνη πολιτική για την υγεία του λαού

Η Επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας αντανακλά την επικίνδυνη πραγματικότητα που βιώνει η εργατική λαϊκή οικογένεια. Πραγματικότητα που διαμορφώνεται από μια πολιτική που την περιέγραψε, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο αρμόδιος υπουργός: «Μόνη λύση για το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι η αυτοχρηματοδότησή του». Δηλαδή, τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια Κέντρα Υγείας θα μετατραπούν σε επιχειρήσεις που θα πουλάνε τις υπηρεσίες για να έχουν κέρδη. Οποιος μπορεί να τις αγοράσει θα έχει την υγεία του, όποιος όχι, θα κινδυνεύει πολύ σοβαρά. Τόσο ωμά, τόσο απροκάλυπτα. Πολιτική που υπονομεύει τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια παραδείγματα.

  • Στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη γίνει μια σειρά περικοπές. Χίλια φάρμακα βρίσκονται εκτός συνταγογράφησης φαρμάκων. Δηλαδή, τα πληρώνει η λαϊκή οικογένεια και μάλιστα μέσα σε συνθήκες ανέχειας, φτώχειας, μείωσης μισθών, συντάξεων, αύξησης των φόρων.
  • Μία σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις έχουν βγει έξω από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες χρονίως πασχόντων στους οποίους στερούν απαραίτητο υγειονομικό υλικό, για παράδειγμα σε διαβητικούς, νεφροπαθείς και άλλους.
  • Η ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, οι συμβάσεις του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα είναι μέτρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.
  • Η υποχρηματοδότηση των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, η συγχώνευσή τους με το επιχειρηματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε συνδυασμό με τη μείωση μισθών, την αύξηση της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις παροχές και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ολα τα παραπάνω είναι σχέδια που εντάσσονται στο σχεδιασμό για την εφαρμογή της ελάχιστης και ενιαίας για όλους παροχής του «βασικού πακέτου παροχών» προνοιακού επιπέδου και δραστικής αύξησης των πληρωμών από τους ασθενείς.

Ολα αυτά συμβαίνουν όταν από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι έχει εξελιχθεί η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό που να μπορούν να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στην Υγεία. Ομως, συμβαίνει το αντίθετο. Αντί οι κατακτήσεις των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς να λειτουργούν σαν μέσο εξυπηρέτησης των αναγκών όλης της κοινωνίας, είναι ιδιοκτησία μιας χούφτας καπιταλιστών. Οσο εδραιώνεται επιστημονικά και τεχνικά η δυνατότητα και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχει ο λαός την υγεία του, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, υποφέρουν, χάνουν ακόμα και τη ζωή τους...

Το εργατικό κίνημα, η λαϊκή συμμαχία που πρέπει να οικοδομηθεί και να αναπτυχθεί ανάμεσα στους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, πρέπει να έχει σαν στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που υπηρετεί και εξυπηρετεί τα μονοπώλια. Εκεί πρέπει να κατευθύνεται η οργάνωση της πάλης. Δηλαδή, στο να τεθούν αυτές οι δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα και είναι πάρα πολλές, σε έναν κεντρικό σχεδιασμό. Να είναι λαϊκή περιουσία τα νοσοκομεία, να καταργηθεί ο ιδιωτικός τομέας και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ