Οι αστοί, αφέντες και πολιτικοί τους υπηρέτες, βούτηξαν ένα λαό στο πένθος. Δεν έχουν δικαίωμα καν να μιλήσουν για εθνικό πένθος. Δεν πενθούμε μαζί. Οι δικοί μας νεκροί δεν είναι και δικοί τους. Τα αφεντικά της «Μίνωαν» απ' το ναυάγιο βγαίνουν πιο πλούσια. Οι πολιτικοί τους υπάλληλοι βγαίνουν επίσης ενισχυμένοι στο αξιακό σύστημα που δίνουν εξετάσεις. Εκαναν τα πάντα για να οργανώσουν τις συνθήκες του εγκλήματος, κάνουν τα πάντα και για να καλύψουν τους ενόχους και για να πείσουν την εργατική τάξη, το λαό, πως θύτες είναι τα ίδια τα θύματα. Δεν παραβλέπουμε πως υπάρχουν και διάφορες ατομικές ευθύνες. Μα, πριν απ' όλα, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, που παράγει με μαθηματική ακρίβεια το έγκλημα. Το άγριο κυνήγι του κέρδους από και για το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο.
Ο πόλεμος των διαφόρων μονοπωλιακών συμφερόντων δε διεξάγεται μόνο στο Χρηματιστήριο. Τα μονοπωλιακά τέρατα, οι εταιρίες τους, χτίζονται καιρό τώρα με έναν και μόνο τρόπο: Την εντατικότητα. Στα πάντα. Από το σαπάκι βαπόρι, που, ενώ θα 'πρεπε από τα 15 του χρόνια να έχει πάει για παλιοσίδερα, φτιασιδωμένο στα 35 του, κουβαλά ακόμα ανυποψίαστους χιλιάδες επιβάτες, ως το ρυθμό πολυβόλου που γίνονται τα δρομολόγια. Χωρίς ανάσα, με 24ωρα στο φουλ τις μηχανές, με πληρώματα που έχουν λιώσει στα πόδια τους, με πληρώματα - να το πούμε κι έτσι - που τα έχουν ξανά και ξανά τσαλακώσει (δεν είναι τυχαίο πως οι όποιες αποκαλύψεις γίνονται τα τελευταία χρόνια για τα σαπάκια γίνονται κατά κύριο λόγο μόνο από μηχανικούς, σαν αποτέλεσμα συγκεκριμένου ταξικού προσανατολισμού που υπάρχει ακόμα στα δυο βασικά συνδικάτα του χώρου). Η μείωση της σύνθεσης στα πληρώματα δεν είναι κάτι αφηρημένο, η μετατροπή των ναυτίλων αξιωματικών σε «μοδίστρες» και γραφιάδες που πιάνεται το χέρι τους να συμπληρώνουν λογιστικά και ξενοδοχειακού τύπου έγγραφα, μαζί με την επιβολή της αντίληψης ότι πάνω στο πλοίο είναι οι εκπρόσωποι του εφοπλιστή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όλα αυτά έχουν πληρωθεί ξανά και ξανά με αίμα.
Απ' όπου κι αν την πιάσεις αυτήν την τραγωδία, σου δείχνει τον ένοχο. Τον ένα και μοναδικό. Το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Αυτό, που δεν αρκείται στην εξοντωτική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Θέλει - επιβάλει και στην κρατική μηχανή μια λειτουργία, τέτοια που αναγκαστικά αποκαλύπτει την ταξικότητά της. Οι μηχανισμοί διάσωσης δε λειτούργησαν, όχι γιατί είναι άχρηστοι, αλλά γιατί είναι προγραμματισμένοι να μη λειτουργήσουν. Αυτό το κράτος δε δίνει δεκάρα για την ανθρώπινη ζωή. Με ένα αυθεντικό ταξικό ένστικτο, εφοπλιστές και πολιτικοί τους υπάλληλοι έσπευσαν από τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας να μειώσουν το μέγεθός της και να επιτεθούν σφόδρα σ' αυτούς που αναγνώριζαν σαν πραγματικό τους εχθρό: Τους εκπροσώπους του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που είχαν το θάρρος να δείξουν από την πρώτη στιγμή τον ένοχο.
Αν τα πράγματα αφεθούν ως έχουν, αν οι οικονομικά και πολιτικά κυρίαρχοι κατορθώσουν να πείσουν πως θύτες είναι τα θύματα, η εργατική τάξη, ο λαός μας, θα θρηνήσει, και μάλιστα γρήγορα, κι άλλα θύματα. Κάθε ναυάγιο αντιστοιχεί σε περισσότερα δολάρια για τ' αφεντικά, σε περισσότερα φέρετρα για την εργατική τάξη. Δεν έχουμε δικαίωμα στη σιωπή. Το εργατικό κίνημα, οι ναυτεργάτες πρώτοι σ' αυτήν τη συγκυρία, πρέπει να φέρουν τα πάνω - κάτω. Να δείξουν τον ένοχο κι αυτούς που τον υπηρετούν. Το αίμα δε ζητά τυφλή εκδίκηση. Επιβάλλει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις οργανωμένα και συντονισμένα για μια ριζική ανατροπή.