Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τρομοκρατική συμφωνία

«

Αντιτρομοκρατική» συμφωνία με τους τρομοκράτες του πλανήτη υπέγραψε χτες η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτούς που εδώ και δεκαετίες είναι οι εκπρόσωποι - πρότυπα της πολιτικής των κανονιοφόρων. Με αυτούς που οργάνωσαν και υποστήριξαν στρατιωτικά πραξικοπήματα στις μισές χώρες του πλανήτη, επιβάλλοντας τρομοκρατικά και ανελεύθερα καθεστώτα, ανάμεσά τους και στη χώρα μας. Με αυτούς που έκαναν εμπόριο ναρκωτικών για να χρηματοδοτούν πολέμους. Με αυτούς που στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «βάφτιζαν» τρομοκράτες όσους Ελληνες συμμετείχαν στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις κατά της αμερικανονατοϊκής επέμβασης στα Βαλκάνια.

Οι υπογράφοντες, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας, βέβαια, έντυσαν τη συμφωνία, με το μανδύα του «μνημονίου για την καταπολέμηση του εγκλήματος». Το γεγονός, όμως, δεν αλλάζει στο παραμικρό την ουσία: Την «προσαρμογή» και υποταγή της χώρας στις «αντιτρομοκρατικές» απαιτήσεις των ΗΠΑ. Το γεγονός, πως ο παγκόσμιος σερίφης στρογγυλοκάθεται στην Ελλάδα μέσω μιας συμφωνίας η οποία αποτελεί τον κρίκο μιας αλυσίδας που θα επιχειρήσει να δέσει τα χέρια και τα πόδια του λαϊκού κινήματος. Οσων αγωνίζονται κατά της νέας τάξης που ενισχύει παγκόσμια το σύστημα επιβολής της.

Σε αυτό το σύστημα ανήκουν οι συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας και δικαστικής συνδρομής. Η τελευταία δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να εισχωρήσουν στο ποινικό σύστημα της χώρας μας. Να χρησιμοποιούν στοιχεία σε βάρος πολιτών, παρότι η Ελλάδα μπορεί να τα θεωρεί απόρρητα. Η δικαστική συνδρομή θα λειτουργεί υπέρ των ΗΠΑ και για πράξεις που στην Ελλάδα δε θεωρούνται αδικήματα. Επίσης, με τις παρεπόμενες αντιδραστικές αλλαγές που θα γίνουν στην ποινική νομοθεσία, θα παραβιαστούν μια σειρά ατομικά δικαιώματα και αρχές του δικαιικού συστήματος στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας. Μιας τρομοκρατίας που τα νήματα οδηγούν και στα άδυτα «εταιριών» όπως η CIA.

«Τα μέρη θα επιδιώκουν να συνεργαστούν στην πρόληψη, καταστολή, διερεύνηση, εξιχνίαση και διαλεύκανση εγκλημάτων...» αναφέρει η συμφωνία. Η συνεργασία των μερών θα επιτευχθεί «μέσω συντονισμού αστυνομικών ενεργειών για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών και αμοιβαίας υποστήριξης...», αναφέρεται σε άλλο σημείο. Οπως και μέσω «διοργάνωσης συσκέψεων εμπειρογνωμόνων... για την προετοιμασία και υιοθέτηση κοινών μέτρων, όπου αυτά είναι απαραίτητα, σε ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων και έρευνας». Θα συσταθεί, μάλιστα, και ομάδα εργασίας για την προώθηση της εφαρμογής του μνημονίου, ενώ αποδίδεται υψηλή προτεραιότητα στην πρόληψη τής, χωρίς εξουσιοδότηση, αποκάλυψης πληροφοριών. Ετσι το... ελληνικό παράρτημα του FBI θα πετύχει καλύτερη συνεργασία και δράση με τους ιθαγενείς που ασχολούνται με τον κλάδο της ασφάλειας.

Ηολομέτωπη επίθεση που γίνεται τα τελευταία χρόνια στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, παίρνει έτσι και θεσμικό χαρακτήρα. Το μνημόνιο θα παρουσιαστεί από τα περισσότερα ΜΜΕ με τον τρόπο που θέλουν οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης, οι οποίοι, άλλωστε, τα ελέγχουν. Για να μην καταλάβει ο λαός τι τον περιμένει. Για να μην αντιδράσει, να μη σηκώσει το κεφάλι. Σε αυτήν την κατάσταση το μόνο «φάρμακο» για να μπει φραγμός σε αυτά τα σχέδια αποτελεί η ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των πολιτικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης του επερχόμενου, ακόμη μεγαλύτερου αντιδημοκρατικού κατήφορου και αποτελεί ένα ζήτημα πρώτιστης σημασίας και προτεραιότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ