Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ελπίδα στη λαϊκή συμμαχία

Η πρεμούρα του φιλοκυβερνητικού Τύπου να ανακαλύψει φιλολαϊκές εξαγγελίες στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ είναι δείγμα της ολοένα και μεγαλύτερης αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί με τερτίπια και ελιγμούς τη λαϊκή δυσαρέσκεια που δυναμώνει για τη βάρβαρη πολιτική της. Σε ενιαία γραμμή, ο Τύπος έγραφε την επομένη της ομιλίας και της συνέντευξης του πρωθυπουργού ότι δε θα έρθουν νέα μέτρα μέσα στο 2010, πέρα από αυτά που περιλαμβάνει το μνημόνιο, δε θα αυξηθεί η έμμεση φορολογία και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει ημερομηνία λήξης το 2013 και πως ο λαός μπορεί να περιμένει δήθεν καλύτερες μέρες με τα «αναπτυξιακά» μέτρα της κυβέρνησης και τις κενές περιεχομένου εξαγγελίες περί «κοινωνικής πολιτικής».

Το ΠΑΣΟΚ και το προπαγανδιστικό του επιτελείο προκαλούν τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν στην κυριολεξία από την πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Δεν πέρασε ένα 24ωρο και στην επικαιρότητα επανήλθαν όλα τα σενάρια για την αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου στο πετρέλαιο, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα επιλέξει να το κάνει η κυβέρνηση. Τα παπαγαλάκια προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι πρέπει να είναι και ευχαριστημένος αν τα νέα χαράτσια καθυστερήσουν μερικές εβδομάδες, κρύβοντας συνειδητά ότι το λαϊκό εισόδημα έχει κατρακυλήσει σε τέτοιο σημείο τους τελευταίους 11 μήνες, ώστε να τίθεται πλέον ανοιχτά ζήτημα επιβίωσης για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.

Το μνημόνιο είναι σάρκα από τη σάρκα της στρατηγικής της κυβέρνησης και του προγράμματος με το οποίο το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να ισχυρίζονται οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης ότι η βαρβαρότητα έχει ημερομηνία λήξης το 2013. Αλλωστε, πολλά από τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, περιγράφονταν μόνο σαν γενικές κατευθύνσεις στο μνημόνιο και είχαν έγκαιρα εξειδικευτεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση και μετά το μνημόνιο. Η στρατηγική της είναι αντιλαϊκή και αυτό δεν έχει ημερομηνία λήξης, παρά μόνο αν ο λαός με τη μαζική πολιτική του πάλη πετάξει από το σβέρκο του την πλουτοκρατία και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά της.

Καμιά καλύτερη μέρα δεν πρόκειται να δει ο λαός από την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ, αφού έχει σαν προϋπόθεση την παραπέρα μείωση της τιμής στην οποία το κεφάλαιο αγοράζει την εργατική δύναμη και την παροχή νέων προνομίων και φοροαπαλλαγών στις μεγαλοεπιχειρήσεις. Ανάπτυξη για το κεφάλαιο σημαίνει φτώχεια για το λαό. Κι αυτή την ακραία φτώχεια προσπαθεί να ενσωματώσει και να συγκαλύψει η κυβέρνηση με κούφιες εξαγγελίες για μέτρα που ανακυκλώνουν την ανεργία. Η ελπίδα για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά είναι στη συγκρότηση της πλατιάς λαϊκής συμμαχίας (η κοινή δράση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ με το πλαίσιο πάλης που συναποφάσισαν ανοίγει το δρόμο), η οποία θα αντιπαλέψει την πολιτική που ενσωματώνει το μνημόνιο και τα κόμματα που την υπηρετούν, με θέσεις και αιτήματα που θα συμβάλουν στην αντεπίθεση. Για μια άλλη ανάπτυξη στην υπηρεσία του λαού, στο πλαίσιο μιας άλλης λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ