Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η νέα φοροκλοπή

Με το φορολογικό νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χτες κλείνει ο πρώτος κύκλος της βάναυσης επίθεσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενάντια στο εισόδημα των εργατικών νοικοκυριών και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων συνολικά. Εχουν προηγηθεί η αύξηση του ΦΠΑ, η διπλή αύξηση στους ειδικούς φόρους για καύσιμα - τσιγάρα - ποτά, η ονομαστική περικοπή των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, το πετσόκομμα του επιδόματος αδείας και των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα. Θα ακολουθήσει ο κύκλος που αφορά στο συνταξιοδοτικό, στα εργασιακά, στην παραπέρα απελευθέρωση των αγορών.

Οι κυβερνώντες επιχειρούν να λύσουν ταυτόχρονα δύο ζητήματα. Αφενός, το μεγάλο κεφάλαιο να συνεχίσει να απολαμβάνει φορολογική, ουσιαστικά, ασυλία, αφετέρου να αυξηθούν οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την ακόμα μεγαλύτερη φοροκλοπή των μισθωτών, που έτσι κι αλλιώς σηκώνουν το κύριο βάρος της άμεσης φορολογίας και χτυπώντας αλύπητα τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Γονατίζοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, εκτιμούν ότι θα βρεθούν πιο κοντά στην εκπλήρωση της αποστολής τους. Να βοηθήσουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου να σκαπουλάρουν την κρίση, μεταφέροντας όλα τα βάρη στις οικονομικά αδύνατες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Αυτή τη φορά, όμως, όπως έγινε και με τα προηγούμενα μέτρα, οι κυβερνώντες ξεπερνούν κάθε όριο. Σαν να μην έφταναν οι ομοβροντίες της εισοδηματικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, έρχονται τώρα και καταργούν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, επιβάλλουν φόρους για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, θεσπίζουν τεκμήρια ιδιοκατοίκησης ακόμα και στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος εργαζόμενος δε διαθέτει δικό του σπίτι αλλά μένει στο νοίκι. Εκεί φτάνει η πολιτική της τυφλής στήριξης του κεφαλαίου. Από τη μία, να μειώνεις τους συντελεστές φορολόγησης των καθαρών επιχειρηματικών κερδών, να κάνεις ...διαπραγματεύσεις και χαριστικές ρυθμίσεις σε όσους έχουν φυγαδεύσει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, να προσφέρεις 5ετή φορολογική ασυλία σε νέους επιχειρηματίες, να παριστάνεις ότι δήθεν φορολογείς τα διανεμόμενα κέρδη και να μην το κάνεις. Από την άλλη, να χρεώνεις με τεκμαρτά εισοδήματα ακόμα και τους νεόπτωχους που ζουν σε τρώγλες των 50 και 60 τετραγωνικών μέτρων, να βάζεις εμπόδια σε όσους πασχίζουν να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι, να κατατάσσεις στους πλούσιους τους χιλιάδες που κυκλοφορούν με σαραβαλάκια των 1.300 κυβικών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς και η προηγούμενη, όχι μόνο δεν παίρνει υπόψη της τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής και δράσης, όχι μόνο υπονομεύει ακόμα και αυτό το άθλιο επίπεδο διαβίωσης που υπάρχει για εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες οδηγώντας τους σε συνεχή χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά κλιμακώνει μια επίθεση, που δεν έχει ούτε όριο ούτε ημερομηνία λήξης.

Για τα φορολογικά, το ΚΚΕ έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι λαϊκές οικογένειες να βρουν κάποια ανακούφιση. Ανάμεσά τους προτείνει:

  • Την αύξηση φορολογίας των κερδών στο 45%.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  • Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι και από 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ΕΒΕ αποκλειστικά από τα λογιστικά τους βιβλία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ