Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτωπο για δωρεάν Υγεία

Το εφημεριακό «κραχ» στα δημόσια νοσοκομεία είναι μια μόνο πλευρά της εκρηκτικής κατάστασης που σώρευσαν αθροιστικά οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων στην ώρα της ανάγκης. Είναι μέρος της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύεται ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Και αυτή η κατάσταση χρησιμεύει ως εφαλτήριο για παραπέρα περικοπές στις παροχές με στόχο την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας προς δόξαν της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

Οι άγριες περικοπές στις εφημερίες, που ξεσηκώνουν τώρα τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι έκφραση του ίδιου οικονομικού στραγγαλισμού και της απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων. Η κρατική χρηματοδότηση έχει ελαχιστοποιηθεί και η χρηματοδότησή τους μετατέθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έμεινε γυμνή και ετοιμάζονται νέες εκχωρήσεις στους δήμους, στις περιφέρειες και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης». Τα χρέη και τα ελλείμματα, η έλλειψη προσωπικού, ο ανεπαρκής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα δημόσια νοσοκομεία προϋπήρχαν και επιδεινώνονται. Η κυβέρνηση χρηματοδότησε τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με 8 φορές μικρότερο ποσό από το αντίστοιχο του 2009. Θα αρκούσε το 1/45 από τη χρηματοδότηση των 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, για να προσληφθούν οι τουλάχιστον 25.000 νοσηλευτές και 4.500 γιατροί που λείπουν και να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες για τις εφημερίες των νοσοκομείων.

Κι όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδίστακτα βάζει τη ζωή του αρρώστου στην ώρα της ανάγκης στη ζυγαριά των Βρυξελλών και «κόβει» τις δυνατότητες να έχει ο άρρωστος το γιατρό και το νοσηλευτή στην αντιμετώπιση της αρρώστιας. Μαζί με την ασφάλεια του ασθενούς καρατομούνται οι αποδοχές και σαλαμοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, με τα stage, τους επικουρικούς - γιατρούς και νοσηλευτές - και τις συμβάσεις έργου. Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού - με την πλάτη των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου - πριμοδότησαν προκλητικά τους επιχειρηματίες της Υγείας. Οι τζίροι των επιχειρήσεων Υγείας εκτινάχτηκαν από 574 εκατ. ευρώ το 1998, σε 1.985 εκατ. ευρώ το 2008 διασφαλίζοντας απίστευτα περιθώρια κέρδους. Μόνο οι ιδιωτικές κλινικές την τελευταία πενταετία εξασφάλισαν μεικτό περιθώριο κέρδους 20,6%. Και την ίδια ώρα τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν αιματηρά χαράτσια για την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας. Το 39,7% των συνολικών δαπανών υγείας βγαίνει από την τσέπη του ασθενούς ανεβάζοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των ιδιωτικών δαπανών υγείας παγκοσμίως. Είναι ένα κεφαλικό χαράτσι 722 ευρώ το χρόνο. Δεν είναι λοιπόν ουδέτερη αυτή η κυβερνητική επίθεση. Ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγεί στην εξαθλίωση όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Γι' αυτό και η πάλη για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού σε συμπαράταξη και με τους εργαζόμενους στην Υγεία. Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο που εντάσσεται στην πορεία ανασύνταξης και αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ