Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο ΟΤΕ μάς αφορά όλους!

Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά σταθμός μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Της πορείας ενός Οργανισμού, ο οποίος - ελέω εφαρμογής νεοφιλελεύθερων, αντιλαϊκών πολιτικών - μετατράπηκε σε εταιρία που κερδοσκοπεί άγρια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Το αγαθό της επικοινωνίας μεταβλήθηκε σε «εμπόρευμα» και το κοινωνικό σύνολο σε «πελάτες». Και ως «πελάτες», θα πληρώσουν. Και μάλιστα πολλά, πέρα από τα παραμύθια περί μείωσης των τιμών, που θα φέρει η δρομολογημένη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και η παροχή εκ μέρους ιδιωτικών εταιριών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αφού ανέβασαν πρώτα τον πήχη, αφού έφτασαν την αστική μονάδα, από τρεις δραχμές το λεπτό, που ήταν το 1996, σε 9 σήμερα και ποιος ξέρει πόσες αύριο, θα παρουσιάσουν αργότερα μείωση μιας ή δυο δραχμών, ως θείο δώρο του ανταγωνισμού. Σαν τον Χότζα και την ιστορία με το στενόχωρο σπίτι και τα ζώα που έβαζαν μέσα για να «μεγαλώσει».

Ομως, οι αυξήσεις είναι μόνο μία παράμετρος. Το σπουδαιότερο ζήτημα είναι η πολύπλευρη άλωση του ΟΤΕ από το μεγάλο, ξένο και ντόπιο, κεφάλαιο. Η άλωση των υποδομών του από «μεγαλοκαρχαρίες» και η πρόσδεση του Οργανισμού στο άρμα τους για εκτέλεση τυχοδιωκτικών, ιμπεριαλιστικού τύπου, επιχειρήσεων στις ανατολικές αγορές.

Πρόκειται για έγκλημα! Η κυβέρνηση Σημίτη εκποιεί την πιο μεγάλη επιχείρηση της χώρας. Ξεπουλάει τον πλούτο, που για 50 χρόνια δημιούργησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και τα εκατομμύρια Ελληνες συνδρομητές, που τώρα έγιναν «πελάτες». Παραδίδει στο πολυεθνικό κεφάλαιο έναν από τους στρατηγικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας, υποθηκεύοντας ταυτόχρονα και την εθνική μας ασφάλεια.

Ισχυρίζονταν ότι η πώληση μετοχών (και μάλιστα μέχρι ποσοστό 49%) εξυπηρετεί οικονομικές ανάγκες του ΟΤΕ. Αυτό αποδείχτηκε γρήγορα μεγάλο ψέμα. Τώρα περνάνε στο τελευταίο στάδιο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει πάνω από το 60% των μετοχών σε ιδιώτες. Αυτός ήταν ο στόχος της εξ αρχής, γιατί, απλούστατα, σταθερή γραμμή πλεύσης των κυβερνώντων είναι η εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων και των ντόπιων συνεταίρων τους.

Οσο για τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης; Πέρα από το τεράστιο ρίσκο που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ, παίζοντας τον «κατακτητή», δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η προμετωπίδα και ο «ανιχνευτής» μεγάλων πολυεθνικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, που διαγκωνίζονται να καταλάβουν θέσεις στις αγορές αυτών των χωρών, με στόχο, βέβαια, την καταλήστευση των λαών τους.

Από την άλλη, οι ιδιωτικές εταιρίες από την 1η Γενάρη 2001 θα πωλούν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και θα θησαυρίζουν, χρησιμοποιώντας το δίκτυο του ΟΤΕ, γιατί έτσι επιτάσσει η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση. Πολιτική, για την οποία, βεβαίως, ευθύνεται και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς συνέβαλε στη διαμόρφωσή της και τη συναποφάσισε.

Ο ελληνικός λαός, αλλά και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ γεύονται ήδη τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και της «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών. Αυτή η καταστροφική πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Και η ανατροπή δε γίνεται με φραστικές καταγγελίες και ανέξοδη κριτική, στην οποία αναλώνεται η πρασινογάλαζη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ και οι σύμμαχοί της. Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων του Οργανισμού, των συναδέλφων τους στις άλλες ΔΕΚΟ και όλων των εργαζομένων. Και αυτό μπορεί να γίνει πράξη μέσω της συγκρότησης του Μετώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ