Τρίτη 12 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι φοιτητές ψηφίζουν για όλα!

Πάνω από 150.000 φοιτητές και σπουδαστές ψηφίζουν αύριο στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές. Σ' αυτήν τη μάχη, οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής ΚΣ συγκροτούν το αντίπαλο δέος στο δικομματισμό, στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και της υποταγής. Η ΠΚΣ δίνει με αποφασιστικότητα τη μάχη για την περαιτέρω ενίσχυσή της. Και η ενίσχυση της ΠΚΣ είναι όρος για την ανασύνταξη του ίδιου του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος σε αγωνιστική τροχιά, για να εκφράζει και να διεκδικεί το κίνημα τις σύγχρονες ανάγκες φοιτητών και σπουδαστών. Αλλωστε, η εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη, με προγράμματα και στα πλαίσια των απαιτήσεων των επιχειρήσεων, που διεισδύουν ολοένα και πιο ασφυκτικά, ο νόμος - πλαίσιο εφαρμόζεται και τα ΤΕΙ βγάζουν πτυχιούχους φτηνούς εργάτες βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Οσοι, βεβαίως, βρουν δουλειά.

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις ρίχνουν βάρος στις εκλογές, θέλοντας να εμφανίσουν τα αποτελέσματα ως στήριξη της νεολαίας στην πολιτική τους. Η πολιτική τους, όμως, είναι εχθρική για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες. Αυτή η πολιτική, που εφαρμόζεται και στηρίζεται εδώ και χρόνια με τη μια ή την άλλη απόχρωση, η πολιτική που αποτελεί υλοποίηση όσων συναποφασίζουν στην ΕΕ, έχει δείξει τα αποτελέσματά της: Κοντά στους μισούς φοιτητές και σπουδαστές αναγκάζονται να δουλεύουν για να σπουδάσουν. Ενα μισθό και βάλε... χρειάζονται κάθε μήνα, για να τα βγάλουν πέρα, αν σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Πάνω από τους μισούς αποφοίτους πανεπιστημίων δουλεύουν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Το 80% των αποφοίτων έχει βιώσει στο πετσί του την ανεργία και πάνω από το 80% έχει αναγκαστεί να αλλάξει από δυο δουλειές και πάνω στα πρώτα πέντε χρόνια από την αποφοίτηση. Το πτυχίο χάνει την αξία του και λίγο λιγότεροι από τους μισούς αποφοίτους οδηγούνται αναγκαστικά και σε μεταπτυχιακό...

Μισή και ακριβοπληρωμένη μόρφωση, μισή δουλειά, μισή ζωή... Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Και τώρα με την επίκληση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αποφασίζουν ένταση των μέτρων που φέρνουν τα παραπάνω αποτελέσματα. Καλούν το λαό και τη νεολαία να σκύψουν το κεφάλι, να σηκώσουν τα βάρη της κρίσης, να απολέσουν ακόμα περισσότερα δικαιώματα και κατακτήσεις για να μη χάσει από τα κέρδη της η πλουτοκρατία, κι αυτό το ονομάζουν «στάση ευθύνης». Ετσι δικαιολογούν, εξάλλου, οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ τη στάση τους σε συλλόγους, συνδικάτα ή στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βάζουν την υπογραφή τους για αυξήσεις - κοροϊδία, για δουλειά όποτε και όσο σ' έχει ανάγκη ο εργοδότης, για πλήρη παράδοση των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις κτλ. Είναι οι ίδιες δυνάμεις, που οδήγησαν το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα στον εκφυλισμό και το κρατούν αφοπλισμένο, την ίδια ώρα που ψευτοκλαψουρίζουν για την ανυπαρξία των ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ.

Η ΚΝΕ και η ΠΚΣ είναι δίπλα στους φοιτητές και τους σπουδαστές, στήριγμα στους αγώνες τους και τις διεκδικήσεις τους. Γι' αυτό και τους κοιτάει ίσια στα μάτια, ζητώντας την ψήφο τους. Τους καλεί να μη χαρίσουν το όπλο της ψήφου τους. Να «μαυρίσουν» τις δυνάμεις της υποταγής. Να πάρουν θέση για όλα, να ψηφίσουν για τους συλλόγους τους και για τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ