Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο δρόμο του Λαμπράκη

Στις 23 Απρίλη του 1963 ο Γρ. Λαμπράκης, με κίνδυνο της ζωής του, ξεκινούσε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, χωρίς ποτέ να φτάσει στον προορισμό του. Ο πρώτος ειρηνοδρόμος συνελήφθη στη διάρκεια της πορείας, αφού αυτή είχε απαγορευτεί από την κυβέρνηση ΕΡΕ και ένα μήνα μετά δολοφονήθηκε. Τα ιδανικά του μάρτυρα Γρ. Λαμπράκη, το πνεύμα εκείνης της ανολοκλήρωτης πρώτης Μαραθώνιας μεταλαμπαδεύτηκαν στους φιλειρηνιστές και παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα ως σήμερα. Τριάντα εφτά χρόνια μετά, για πολλοστή φορά, οι ειρηνοδρόμοι πορεύονται στα βήματα του Λαμπράκη και προς τιμήν του, την Κυριακή, 14 του Μάη.

Ηφετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης επιβάλλεται να είναι μαζικότερη από ποτέ, μιας και το υπέρτατο αγαθό της ειρήνης διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ. «Ο 21ος αιώνας αρχίζει με τις χειρότερες για το μέλλον της ανθρωπότητας προϋποθέσεις», τόνιζε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης, που διεξάγεται στη χώρα μας. Μια διαπίστωση που επιβεβαιώθηκε αρκετές φορές από τις μαρτυρίες άλλων συνέδρων. Μια απλή κατάθεση των εμπειριών τους αρκούσε για να αποκαλύψει τη βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αλλά και να αναδείξει την αναγκαιότητα του συντονισμού της δράσης και της πάλης των φιλειρηνικών κινημάτων σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Και είναι αυτό το στοιχείο που προσδίδει στο Συνέδριο εξαιρετική σημασία και σπουδαιότητα, πολύ δε περισσότερο, αν συνοδευτεί με αποφάσεις και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση.

Ηλήξη των εργασιών του συνεδρίου και η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που συμπίπτουν, επιβάλλεται να σηματοδοτήσουν και την ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος, τη μεγαλύτερη συσπείρωση του λαού γύρω από την ΕΕΔΥΕ και συμμετοχή του στους από δω και πέρα αγώνες. Αγώνες για την αποτροπή των επιθετικών πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Ενάντια στη σχεδιαζόμενη νέα διχοτόμηση της Γιουγκοσλαβίας. Ενάντια σε μια κυβέρνηση που πρωταγωνιστεί στα πολεμοκάπηλα σχέδια, που δένει τη χώρα πιο σφιχτά στο ΝΑΤΟικό άρμα, που εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, που ενταφιάζει το Κυπριακό και αναγνωρίζει τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, το οποίο θέτει υπό ΝΑΤΟική κυριαρχία. Ενάντια στην παγκοσμιοποιημένη φρικαλεότητα.

Απαιτείται η μέγιστη δυνατή εγρήγορση και επαγρύπνηση, επιβάλλεται ο Μάης - που έχει ανακηρυχτεί μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης από την ΕΕΔΥΕ - να μείνει αξέχαστος στους φορείς του πολέμου, πόσο μάλλον που στη χώρα «ξεδιπλώνεται» από τις 20 του Μάη ως τις 10 Ιούνη η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση που έχει διεξαχθεί επί ελληνικού εδάφους. Αυτή η «ΝΑΤΟική πρόκληση πρέπει να συναντήσει τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων, κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου, που αγωνιά για το μέλλον του τόπου και των παιδιών του», όπως πολύ σωστά τονίζει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, που αγωνιούν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποκηρύξουν όσους και ό,τι τους καλεί σε υποταγή και μοιρολατρία, από το να επιλέξουν το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής. Και τέτοιος δρόμος είναι και αυτός που συνδέει τον Τύμβο του Μαραθώνα με την πλατεία Συντάγματος. Ας τον πορευτούμε όλοι μαζί την Κυριακή, ας πορευτούμε στα βήματα του μάρτυρα της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη, για την ειρήνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ