Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για ποιους κόπτονται;

Σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα έχει πέσει πάνω στους εργαζόμενους για να τους πείσει ότι το κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης με 28 δισ. ευρώ, του τραπεζικού συστήματος και των άλλων τομέων της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, μοιράζεται για το...«καλό» τους. Πολλά κιλά μελάνης έχουν χυθεί από οικονομικούς αναλυτές και δημοσιογράφους των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου με την ίδια στόχευση. Αφού αρχικά λοιπόν φρόντισαν να σπείρουν «αυταπάτες» στους εργαζόμενους ότι χρήματα που θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στο τραπεζικό κεφάλαιο, έχουν δήθεν στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, τώρα εμφανίζονται οι μεν κυβερνητικοί αξιωματούχοι να...«κόπτονται» για την «αργοπορία» που επιδεικνύουν οι τραπεζίτες για τη μεταφορά της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, τα δε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για το «χειρισμό» της διοχέτευσής τους στη λεγόμενη «πραγματική οικονομία».

Το σκηνικό έχει στηθεί καλά από τους εταίρους του δικομματισμού και τα μέσα ενημέρωσης που κατέχει η άρχουσα τάξη. Στόχος, να «γεννηθεί» η ψευδαίσθηση στους εργαζόμενους ότι μέσα από την ενίσχυση των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα δοθούν «φθηνά δάνεια», θα αντιμετωπίσουν με λιγότερες συνέπειες την οικονομική κρίση. Πίσω από αυτή τη συντονισμένη επιχείρησή τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κρύψουν από τα λαϊκά στρώματα ότι βασική επιδίωξή τους είναι η διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος και η εξασφάλιση στην παρούσα φάση της οικονομικής κρίσης, της κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Τα χρήματα που σήμερα δίνουν στις τράπεζες είναι μόνο η αρχή. Ηδη η κυβέρνηση έχει αναγγείλει και το ΠΑΣΟΚ έχει υποσχεθεί νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες και στους βιομηχάνους μέσω των «Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα», νέες «επιδοτούμενες» θέσεις εργασίας για την παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού, καινούριες φοροαπαλλαγές.

Ολοι μαζί, λοιπόν, εμφανίζουν «αναγκαία» στο όνομα της οικονομικής κρίσης, την παροχή «ζεστού χρήματος» και «κινήτρων» στους επιχειρηματικούς ομίλους γιατί μόνο μ' αυτόν τον τρόπο, όπως ισχυρίζονται, θα «ανακουφιστούν» τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, επικαλούνται το «δημοσιονομικό έλλειμμα» και αντί για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις μοιράζουν επιδόματα πτωχοκομείου. Πιστοί στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις ακολουθούν, εφαρμόζουν και προωθούν μια πολιτική που θα επιτρέψει στους κεφαλαιοκράτες, να «αγοράσουν» σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές την «εργατική δύναμη».

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική ο λαός πρέπει να αντισταθεί, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Πρέπει να συνειδητοποιήσει μέσα από την ίδια του τη ζωή, ότι η φτώχεια και η ανεργία δεν αντιμετωπίζονται με επιδόματα «ελεημοσύνης», με νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες και με την παραπέρα υπερχρέωσή του. Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, δεν πρέπει να αποδεχτούν την κρίση που σήμερα αντιμετωπίζει το σύστημα, να την πληρώσουν και πάλι αυτοί. Απέναντι στην οργανωμένη επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του, χρειάζεται από τα λαϊκά στρώματα οργανωμένος αγώνας, συσπείρωση και δράση στα ταξικά σωματεία και στα συνδικάτα. Χρειάζεται ο λαός να αποδυναμώσει πολιτικά και με την ψήφο του, όποτε και αν γίνουν εκλογές, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Το λαϊκό κίνημα πρέπει να απορρίψει συνολικά την πολιτική και τα ιδεολογήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και να επιλέξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι αυτές του καπιταλιστικού κέρδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ