Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Περί πυρκαγιών και άλλων τινών

Την ώρα που ο άνθρωπος έβαζε τον θεμέλιο λίθο του εξουσιαστικού συστήματος, ζήτησε και έλαβε απ' το Θεό την εντολή «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε την γην». Στη συνέχεια, το καπιταλιστικό σύστημα με την εντολή αυτή για σημαία και μέτρο πάντων το χρήμα, αυξάνεται, πληθύνεται, κατακυριεύει και καταδυναστεύει ό,τι δεν αντιστέκεται στις ορέξεις του. Ολα αποτελούν εμπόρευμα, όλα προσφέρονται για εκμετάλλευση, όλα κρίνονται και αξιολογούνται σύμφωνα με την αναμενόμενη κερδοφορία τους.

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τη γη. Αν σκεφτούμε όμως ότι η γη είναι ένας μεγάλος ζωντανός οργανισμός και ότι το ανθρώπινο είδος αποτελεί ένα ελάχιστο μέρος των κυττάρων του, θα διαπιστώσουμε με φρίκη ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει μεταλλάξει τους ανθρώπους του σε καρκινικά κύτταρα που πριονίζουν απερίσκεπτα το κλαδί που πάνω του καθόμαστε όλοι. Οι σώφρονες διαπιστώνουν ότι ο πλανήτης νοσεί.

Η γη είναι άρρωστη! Βαριά άρρωστη! Τη μια στιγμή ψήνεται στον πυρετό και την άλλη την πιάνουν ρίγη. Η μισή γη καίγεται και η άλλη μισή πνίγεται στα νερά. Κι οι υπεύθυνοι, απολαμβάνοντας τη δροσιά του κλιματιστικού τους, μιλάνε για ασυνείδητους εμπρηστές, πρωτοφανή καύσωνα, ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και με επιτυχία χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης, κ.λπ. κ.λπ.

Κλείνω τα μάτια και σκαλίζω το μυαλό μου να θυμηθώ μερικές απ' τις συντονισμένες ενέργειες των κυβερνήσεων που πέρασαν απ' το σβέρκο μου. Και να! Ερχονται μια μια σαν κεραμίδες ιπτάμενες.

-- Πλήθος νομοθετικών παρεμβάσεων που έγιναν αιτία να αλλάξουν χρήση εκατομμύρια στρέμματα δάσους και να καούν πολύ περισσότερα. Αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, Ν. 2308, Ν. 1734, Ν. 998, εγκύκλιος Μπασιάκου, κ.λπ.

-- Ελλειψη Εθνικού Κτηματολογίου - Δασολογίου και διατήρηση του ιδιοκτησιακού αλαλούμ στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

-- Ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα όχι στο παραπέντε αλλά στο και πέντε. Με τις φωτιές να έχουν αρχίσει το χορό. Χωρίς προηγούμενη αύξηση προσωπικού, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και πρόσθετο εξοπλισμό. Μόνο με υποσχέσεις.

-- Δημόσια προσβολή από μέλος της τότε κυβέρνησης για όλον τον κλάδο δασοπυρόσβεσης της δασικής υπηρεσίας κι ας είχαν πολλοί απ' αυτούς εμφανή τα σημάδια από τις φωτιές πάνω τους.

-- Διάλυση της δασικής υπηρεσίας με σταδιακή μείωση αρμοδιοτήτων και προσωπικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόληψη των πυρκαγιών.

-- Ξεχαρβάλωμα του πυροσβεστικού σώματος από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τα κομματικά κριτήρια στις μεταθέσεις - αποσπάσεις - προαγωγές - αποστρατείες, την εξουθένωση του προσωπικού από τη διαρκή υπέρβαση του ωραρίου εργασίας, το προσωπικό δύο ταχυτήτων εποχικό και μόνιμο (το πρώτο δε δουλεύει νυχτερινά και υπερωρίες διότι δεν επαρκούν τα χρήματα, ενώ το δεύτερο εργάζεται όλο το 24ωρο χωρίς να πληρώνεται για την πέραν του ωραρίου εργασία ), τις «τρύπες» σε εκπαίδευση - εξοπλισμό και στελέχωση των υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό, κ.λπ. κ.λπ.

Τι να πρωτοθυμηθώ; Φαντάσου τώρα να είσαι πυροσβέστης και να ψάχνεις ανάμεσα σε τόσες φωτιές και τόσες συντονισμένες ενέργειες να βρεις τους εμπρηστές. Και πάνω που πας να τους ακουμπήσεις, κάτι βασανιστικά ερωτήματα σαν Ερινύες να προσπαθούν να σε τρομάξουν. Τι είσαι, τέλος πάντως, ο υπεράνθρωπος του προχτές, ο ήρωας του χτες, ο αποδιοπομπαίος τράγος του σήμερα ή κάτι άλλο αύριο;

ΥΓ: Μανούλα γη συγνώμη.

Εύχομαι να βγεις νικήτρια από αυτή την άσχημη περιπέτεια της υγείας σου. Είμαι σίγουρος ότι η χημειοθεραπεία σου θα πετύχει. Μόνο... Μόνο που εγώ δε θα ζω να δω τα μαλλάκια σου να φυτρώνουν ξανά και να καλύπτουν τις πληγές που ανοίξαμε στο κορμί σου.


Λάζαρος ΓΑΚΗΛΑΖΟΣ
Αρχιπύραρχος ε.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ