Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο «βομβιστής»

Η στήλη έλαβε και δημοσιεύει την επιστολή ενός «πτωχού πλην τίμιου» Ινδού (όπως αυτοπροσδιορίζεται) ονόματι, Ρούντι Μπάσκι:

«

Κύριοι,

Ονομάζομαι Ρούντι Μπάσκι και είμαι ένας πτωχός πλην τίμιος Ινδός που ζω και εργάζομαι στη Μεγάλη Βρετανία. Αν και περήφανος για την καταγωγή μου, ωστόσο είμαι ακόμη περισσότερο περήφανος που έχω την τιμή να φέρω την ιδιότητα του Βρετανού πολίτη.

Εμείς οι Βρετανοί πολίτες μπορούμε πλέον από προχτές να κοιμόμαστε ήσυχοι. Μετά τη δημοσίευση του καταλόγου με τις "απαράδεκτες συμπεριφορές", του σεβαστού υπουργού μας των Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, έχει ολοκληρωθεί η άμυνα του νησιού μας από τους μη Βρετανούς πολίτες που θα θεωρούνται ύποπτοι για την τρομοκράτησή μας. Οπως ακούγεται, αναμένεται και σχετικός κατάλογος για τους Βρετανούς πολίτες, δηλαδή για εμάς, γεγονός που ενισχύει το δημοκρατικό προφίλ της κυβέρνησής μας, ειδικά το σημείο περί ισότητας όλων έναντι του Νόμου.

Οπως ξέρετε, οι συμπεριφορές που θεωρούνται απαράδεκτες για την κυβέρνησή μας, αφορούν "όλους τους μη Βρετανούς πολίτες, στη Βρετανία ή στο εξωτερικό, που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο (...) για να απειλήσουν τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια" και εκείνους που "χρησιμοποιούν μια υπεύθυνη θέση, όπως αυτή του δασκάλου, ή του ηγέτη κοινότητας ή συλλόγου νεολαίας, για να εκφράσουν απόψεις που υποδαυλίζουν, δικαιολογούν ή εξυμνούν την τρομοκρατική βία προς όφελος συγκεκριμένων ιδεών ή που επιχειρούν να υποκινήσουν άλλους σε τρομοκρατικές πράξεις (...)".

Δε γνωρίζουμε ακόμη ποιες ακριβώς απόψεις θα χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για υποκίνηση σε τρομοκρατία, αλλά, όπως ακούγεται, αυτό θα αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών οργάνων, γνωστών για την ευαισθησία και ευελιξία τους. Δεν είναι τυχαίο που ο Αρχηγός της Αστυνομίας μας ζήτησε ταπεινά συγνώμη για το λάθος των υφισταμένων του να σκοτώσουν αθώο περαστικό Βραζιλιάνο!

Με την παρούσα, ωστόσο, θα ήθελα να εκφράσω τη μικρή ανησυχία μου για το πώς θα αντιμετωπιζόμαστε εμείς οι Βρετανοί πολίτες, μη βρετανικής κοψιάς. Εργάζομαι ως κομπάρσος σε ταινίες. Τις προάλλες ετοιμάζαμε μια σκηνή σε ταινία εποχής, κατά την οποία θα ανατινάζαμε με δυναμίτη ένα κάστρο που φτιάχτηκε σε φυσικό σχεδόν μέγεθος για τις ανάγκες της ταινίας. Το συνεργείο ήταν σε ετοιμότητα γιατί είχαμε μόνο μια ευκαιρία για το γύρισμα της σκηνής. Αθελά μου πάτησα πάνω στον πυροκροτητή για να δέσω τα κορδόνια μου. Καταλαβαίνετε τι ακολούθησε.

Το ότι έχασα τη δουλιά μου είναι το λιγότερο. Εδώ και δυο μέρες, από τότε που δημοσιεύτηκε ο κατάλογος, έχω παρατηρήσει διάφορους τύπους με πολιτικά να με παρακολουθούν. Ακόμη όμως κι αυτό δε θα με ανησυχούσε τόσο, αν χθες, καθώς γύριζα σπίτι μου, δεν άκουγα τη γειτόνισσά μου να λέει έντρομη σε μια άλλη γειτόνισσα: "ο βομβιστής..."! Κι όλα αυτά έγιναν ενώ προσπαθούσα να ξεχάσω τη σκηνή στο μετρό όπου ένα κοριτσάκι με έδειξε φωνάζοντας "μαμά ο Μπιν Λάντεν!". Αν δε με αναγνώριζε ο αστυνομικός που πάει συχνά κινηματογράφο ίσως να μην έγραφα τώρα αυτή την επιστολή.

Κύριοι, αν και Βρετανός πολίτης, τελικά φοβάμαι...».

Σημείωση:Ρούντι Μπάσκι ήταν το όνομα του ήρωα (ένας Ινδός κομπάρσος) που υποδύθηκε ο Πίτερ Σέλερς στην ταινία του Μπλέικ Εντουαρτς «Το πάρτι». Η σκηνή με την έκρηξη είναι δανεισμένη επίσης από την ίδια ταινία.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ