Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Θεσσαλονίκη 2003

«

Του σκλάβου η οργή έχει ξεχειλίσει/ σε πολιτείες και χωριά/ κι απ' ώρα σε ώρα θ' αντηχήσει/ παιάνας για μας η Λευτεριά».

Με τα νιάτα όλης της Ελλάδας, με τους αδικημένους και τους οργισμένους πολίτες ολόκληρης της υφηλίου, ένωσα κι εγώ ο ογδοντάχρονος Αντιστασιακός, προχτές, στη Θεσσαλονίκη, τη φωνή μου, και διατράνωσα μαζί τους την απόφασή μας να σταματήσουμε τα εγκληματικά χέρια των αρχιτεκτόνων της «παγκοσμιοποίησης», που σχεδιάζουν τη νέα κατοχή και την υποδούλωση των λαών της Ευρώπης.

«Πάρε ένα σβώλο, Μήτρο/ και διώξε ετούτα τα σκυλιά/ που μου χαλούν το φύτρο». «Ανάξιος όποιος ξάφνου ακούει το προσκλητήριο των καιρών/ να το φυσάει ή να το κρούει σάλπιγγα ή τύμπανο/ τ' ακούει και δε λέει «παρών!».

Οι λαϊκοί και οι εθνικοί μας ποιητές, ταγοί και μπροστάρηδες σε όλους τους λαϊκούς αγώνες, με την πένα ή με το λόγο τους, οδηγούν τα βήματά μας.

«Με τα 'ργανα αλαφριά, βαριά/ σαν το βοριά, σαν το νοτιά/ παντού, σε πέλαγα και σε στεριά/ λαλάτε την τη Λευτεριά. Για να φωτίσει το ντουνιά κι ακόμα πέρα/ πριν έβγει ο ήλιος να 'μαστε έτοιμοι/ τη νέα να δούμε μέρα».

Εμπρός, λοιπόν, Ελληνες δημοκράτες και πατριώτες. «Βαράτε, διώξτε τα σκυλιά, του φασισμού τη φάρα/ που πάτησαν τον τόπο μας και τ' άγια χώματά μας». Ο Μαρμαράς, ο Λευκός Πύργος, η Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα ολόκληρη, είναι δική μας πατρίδα. Είναι τα άγια χώματά μας, και κανένα βρωμερό ποδάρι Αγγλοσάξονα ή Φράγκου, Ούνου και Βησιγότθου στρατοκράτη επιδρομέα δεν μπορεί, δεν επιτρέπουμε να τα πατήσει. Χιλιάδες και μυριάδες οι νεκροί των λαϊκών αγώνων μας, «κάτω απ' το χώμα/ μες στα σταυρωμένα χέρια τους/ κρατάνε της καμπάνας το σκοινί/ προσμένοντας την ώρα να σημάνουν την Ανάσταση. Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει!».

Ας το καταλάβουν οι νέοι αποικιοκράτες, οι «ληστές με το αγγελικό πρόσωπο» και τα πλατιά χαμόγελα. Σ' ετούτον τον τόπο δεν «ευδοκίμησε» ποτέ κατακτητής, με τη βία και το αίμα ή με το δόλο και την μπαμπεσιά. Το ραβασάκι τους, με την «ελευθερία», το «ευρωπαϊκό Σύνταγμα» και την «ευημερία» που μας υπόσχονται, τους το επιστρέφουμε, με την ένδειξη, «απαράδεκτον». «Αυτοί που δε γονάτισαν ποτέ τους/ που δε δέχτηκαν ποτέ πάνω απ' το κεφάλι τους αφέντη/ λένε "ΟΧΙ", και δε σκύβουν/ τον καινούργιο Κεχαγιά να προσκυνήσουν».

Εξω και μακριά, λοιπόν, οι ξένοι αυτόκλητοι σωτήρες μας και οι απρόσκλητοι υπερασπιστές των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Μακριά και ο «δικός μας», ο «μικρός Ναπολέων» και ολόκληρη η παρέα του, που, ως προεδρεύοντες της «Ενωμένης Ευρώπης» των πολυεθνικών, της ληστείας και της διαρπαγής του πλούτου των λαών της Ευρώπης, υπογράφουν και αυτοί φαρδιά πλατιά την καταδίκη μας, και χαλκεύουν νέα, ακόμα πιο δυσβάστακτα φορτία και δεινά για το λαό μας. Και στις εκλογές, που όπου να 'ναι έρχονται, «μαυρίστε» τους, με την πιο μαύρη μπογιά της καταδικαστικής ψήφου σας.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ