Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο κόσμος που έρχεται

Φαντάζομαι τον κόσμο των επόμενων δεκαετιών και ρίγος διατρέχει το σώμα μου. Οχι, αυτός ο «καινούριος» κόσμος δε θα είναι «θαυμαστός», όπως βαυκαλίζονται πολλοί, παρασυρόμενοι από τη σχετική προπαγάνδα των κέντρων που προωθούν τη «νέα τάξη» και την «παγκοσμιοποίηση». Σε μία, σε δύο δεκαετίες, μπορεί μεν να έχει αποκωδικοποιηθεί πλήρως το «βιβλίο της ζωής» και να έχουν γίνει πάμπολλες άλλες εντυπωσιακές ανακαλύψεις, αλλά είναι βέβαιο ότι θα «πληρώσουμε» αυτή την επιστημονική πρόοδο με την περαιτέρω υποχώρηση των ηθικών αξιών, τη «ρομποτοποίηση» των ατόμων και την κατακόρυφη αύξηση των κοινωνικών ομάδων που θα ζουν περιθωριοποιημένες και εντελώς απροστάτευτες.

Ανατριχιαστικά στοιχεία για το πώς κτίζεται ο «καινούριος» κόσμος, περιέχονται στην έκθεση του ΟΗΕ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. Σ' αυτό το ντοκουμέντο, λοιπόν, διαβάζουμε ότι τα γιγαντιαία οικονομικά τραστ αποσπούν όλο και μεγαλύτερα μερίδια από τον παγκόσμιο πλούτο, καταδικάζοντας έτσι στη λιμοκτονία ολόκληρους λαούς ή και μεγάλες ομάδες πολιτών, που ζουν μέσα στους κόλπους πλούσιων χωρών. Στις ΗΠΑ, λόγου χάρη, που έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως, οι άστεγοι, οι άνεργοι και οι πεινώντες μετριούνται σε εκατομμύρια. Και θυμήθηκα, διαβάζοντας αυτή την περικοπή της έκθεσης, μία συγκλονιστική φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε πέρυσι στον Τύπο και έδειχνε έναν νεαρό Αμερικανό να περπατάει στους δρόμους της Ν. Υόρκης, έχοντας κρεμασμένη στο στήθος του μια ταμπέλα που έγραφε: «Ζητάω οποιαδήποτε δουλιά με μοναδικό αντάλλαγμα το φαγητό»!

Ηίδια έκθεση μας πληροφορεί ότι στο θαυμαστό κόσμο που στήνει η «νέα τάξη», 100 εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν στους δρόμους, 250 εκατομμύρια ανήλικοι εργάζονται παράνομα για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη προσπαθούν να «ζήσουν» με ένα δολάριο τη μέρα! Και να σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της παγκοσμιοποίησης. Διότι, αν και όταν αυτή εδραιωθεί, οι κοινωνικές ανισότητες, η εκμετάλλευση και πολλές άλλες πληγές θα παρουσιάσουν πρωτοφανή έξαρση και οι κοινωνίες του άμεσου μέλλοντος πολύ λίγο θα διαφέρουν από μία ζούγκλα.

Βέβαια, για να υλοποιηθούν αυτά τα «θεάρεστα» πλάνα της «νέας τάξης», πρέπει να υπερνικηθούν πρώτα οι αντιδράσεις όσων βλέπουν ότι ο κόσμος επιστρέφει πλέον στο μεσαίωνα. Και αυτό θα επιτευχθεί, σε συλλογικό επίπεδο με τη χρήση των όπλων (το παράδειγμα της δολοφονικής επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι πρόσφατο) και σε ατομικό επίπεδο με την αποδόμηση της προσωπικότητας ενός εκάστου και την αποχαύνωσή του, μέσω της ελεγχόμενης τηλεόρασης και άλλων τεχνολογιών. Πρόσφατα, λόγου χάρη, διάβασα ότι οι άνθρωποι θα έχουν πειστεί σε είκοσι χρόνια να κάνουν έρωτα μέσω των κομπιούτερ, βάζοντας αισθητήρες στο σώμα τους!

Το μέλλον που έρχεται είναι πράγματι ανατριχιαστικό και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να αποτρέψει αυτήν τη φοβερή κατιούσα, από ένα γενικό ξεσήκωμα παντού, όσο είναι ακόμη καιρός. Οι διαδηλώσεις στο Σιάτλ των ΗΠΑ, πριν λίγους μήνες και οι διαδηλώσεις των Πορτογάλων κατά τη Σύνοδο της Φέιρα δείχνουν περίτρανα ότι οι λαοί κατανοούν σιγά σιγά, πού μας πάνε οι «νεοκαίσαρες» και δεν είναι διατεθειμένοι να πουν το «σφάξτε μας αγάδες ν' αγιάσουμε».

Μ' αυτό το δεδομένο, λοιπόν, δε θα ήταν τολμηρό να σκεφτούμε ότι ίσως οι «αρχιτέκτονες» της «νέας τάξης» να θυμίζουν εκείνους τους «ήρωες» του Μαγιακόφσκι, που έκαναν πικ νικ, καθισμένοι πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ