Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΑ... ΓΡΑΜΜΑΤΑ

(Η «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ» κι οι αναγνώστες της)

ΓΡΑΜΜΑΤΑ... πολλά γράμματα μας έφερνε καθημερινά ο ταχυδρόμος της περιοχής στα γραφεία της «ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ» που είχε βρει στέγη κοντά στο ΚΣ της ΕΠΟΝ. Στην οδό Ακαδημίας 15, ένα παλιό αθηναϊκό σπίτι. Μόνο που του δρόμου του 'χαν αλλάξει όνομα και τον βάφτισαν Φραγ. Ρούσβελτ.

ΗΤΑΝ από τις μετονομασίες που έκαναν τότε για λόγους «ευγνωμοσύνης». Ομως τα νέα αυτά ονόματα έμειναν στα χαρτιά.

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ βεβαίωνε τη ζωντανή σχέση του περιοδικού με το αναγνωστικό κοινό. Γράμματα από κάθε σημείο της χώρας. Από τα Κράκουρα του Παρνασσού, από το Τσιρίγο, τη Σαμοθράκη.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ στα δυο νησιά που παραπάνω κάνουμε, γίνεται γιατί ακριβώς εκείνη την περίοδο εκατοντάδες νεολαίοι, όλοι μέλη της ΕΠΟΝ είχαν σταλεί εξορία, μερικοί μάλιστα πολύ νωρίς, καθώς η κυβέρνηση των δωσιλόγων, στην προετοιμασία της επιστροφής του Γλύξμπουργκ, έστελνε εξορία κόσμο και κοσμάκη και ιδιαίτερα νέους δραστήριους που είχαν αγωνιστική παρουσία.

ΕΤΣΙ από τους τόπους εξορίας οι ΕΠΟΝίτες κρατούσαν με τα γράμματά τους στενό το δεσμό τους με την Οργάνωση και μαζί με τα νέα της ομάδας τους, έστελναν συχνά και τα νέα για τις πιέσεις που ασκούσαν εκεί τα αστυνομικά όργανα.

ΑΣ κάνουμε μια γύρα στις στήλες της αλληλογραφίας για να πάρουμε μια «γεύση» για το περιεχόμενο. Η επιτροπή που παίρνει την αλληλογραφία και τα γραφτά της συνεργασίας (πεζά ή ποιήματα) διατυπώνει στους νέους και στις νέες την παράκληση να κινηθούν και σ' άλλα προβλήματα κι όχι μόνο θέματα πολεμικά και της Αντίστασης.

Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Ας μη μας στέλνετε αποκλειστικά εμπνευσμένα από την Αντίσταση. Ας φροντίζουν οι συνεργάτες μας να παίρνουν τα θέματά τους και την έμπνευση από την τωρινή ζωή και τα τωρινά ιδανικά μας. Τη χαρά, τη δημιουργία, τη φύση, την αγάπη κι όλα τα όμορφα και δημιουργικά κίνητρα της ζωής.

ΒΕΒΑΙΑ, προσθέτει η «Νέα Γενιά», η Αντίσταση είναι κάτι το ανεξάντλητο και δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει στην τέχνη κι, ακόμα, δεν ξεχνούμε πως έχετε όλοι σας ζυμωθεί μέσα στο ηρωικό της μεγαλείο. Κι είναι ο πιο γνήσιος κι ο πιο όμορφος κόσμος της έμπνευσής σας. Μα για τη «Ν.Γ.» πρέπει να πλατύνετε τα θέματά σας. Το περιοδικό πρέπει να είναι ζωντανό και ν' ανταποκρίνεται στον τελευταίο παλμό, σε κάθε νεανική λαχτάρα, σε κάθε φάση της ΕΠΟΝίτικης ζωής. Δεν πρέπει να μείνει στην παρελθοντολογία όσο κι αν είναι αθάνατη η αξία της. Εμπρός, λοιπόν, για νέα θέματα, να δώσουμε στη «Ν.Γ.» τη ζωντάνια που θέλουμε («Νέα Γενιά» τ.62).

ΚΑΙ προχωρεί στη συνεργασία που έχει εγκριθεί. Γράφει: Εγκρίνουμε το διήγημα «Οταν έρθει η βροχή» της Αλκης Ζέη και το «Χορό της λευτεριάς» της Μαρίας Σίτη. Εχουμε ακόμα το θαυμάσιο μα ανώνυμο «Μια σταγόνα αίμα», και ζητούν από τον αποστολέα να στείλει το όνομά του.

Η ΣΕΛΙΔΑ «Απ' ότ,ι γράφουν οι νέοι», στην οποία έχουν ενταχθεί όλα τα σχετικά με την αλληλογραφία και τους νέους, κρίνει τις συνεργασίες και με ενθαρρυντικό λόγο στου καθένα την παρατήρηση και υπόδειξη για νέα προσπάθεια αλλά και μελέτη της ελληνικής και ξένης φιλολογίας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ