Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9956

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Επιθεώρηση η αειθαλής

Με νούμερα, σκετς και τραγούδια επιθεωρήσεων - σταθμών στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου από το 1894 (παίχτηκε η πρώτη επιθεώρηση με τίτλο «Λίγο απ' όλα») μέχρι τις μέρες μας, γιορτάζεται τη Δευτέρα, στο «Παλλάς», η φετινή «Ημέρα του Ηθοποιού». Η ελληνική επιθεώρηση, στην οποία είναι αφιερωμένη η βραδιά, έχει να επιδείξει μια υπεραιωνόβια και πάντα ολοζώντανη παρουσία στο ελληνικό θέατρο και μπορεί χωρίς αμφιβολία να χαρακτηριστεί αειθαλής. Αν και ξενόφερτη κι αυτή, όπως τόσα άλλα είδη του θεάτρου, δεν εξελληνίστηκε απλώς, ούτε μόνο αφομοιώθηκε, αλλά διαμόρφωσε έναν δικό της επιθεωρησιακό τύπο, με αμφιλεγόμενη αποδοχή, καθώς αντιμετωπίζει την άρνηση και την κατακραυγή από τη μια και από την άλλη έχει φανατικούς οπαδούς.


ΣΕΛ.  3

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ
Με γνώμονα την προστασία των αθλουμένων

Η ανάπτυξη της αθλητιατρικής επιστήμης και το ολοκληρωμένο σύστημα περίθαλψης συνέβαλαν τα μέγιστα για την υγεία όσων έκαναν αθλητισμό



90ΧΡΟΝΑ ΟΧΤΩΒΡΗ
Σοσιαλισμός και συνεταιριστικοποίηση στην αγροτική οικονομία

Το σύστημα των κολχόζ από πολιτική άποψη εδραίωσε το σοβιετικό κράτος και την κύρια βάση του, τη συμμαχία των εργατών και αγροτών. Από οικονομική άποψη έδωσε τη δυνατότητα στην αγροτική οικονομία να αναπτυχθεί πάνω σε σύγχρονη υλική βάση. Από κοινωνική άποψη απελευθέρωσε την εργαζόμενη αγροτιά από την εκμετάλλευση και τη φτώχεια.


ΣΕΛ.  11  -  14
Προτάσεις πολιτισμού

Γιορτινές μέρες έρχονται, ευκαιρία για λίγη ξεκούραση και ψυχαγωγία. Οπως κάθε χρόνο, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει μια αρκετά ευρεία επιλογή παραστάσεων, μουσικών σκηνών, δίσκων και εικαστικών δώρων, για τις γιορτινές μέρες, και όχι μόνο.


ΣΕΛ.  2,   4  -  5,   6
ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Ο προσανατολισμός που υπάρχει είναι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, σαν κάτι άσχετο με την οικονομική βάση μιας κοινωνίας, τις σχέσεις παραγωγής, σαν κάτι ξεκομμένο από τα υπόλοιπα λαϊκά προβλήματα. Ακόμα χειρότερα, θεωρούν ότι οι καπιταλιστές θα σώσουν το περιβάλλον!


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πρόγραμμα «μπλε εγκέφαλος»

Προσπάθεια προσομοίωσης της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το πείραμα ονομάστηκε «Μπλε Εγκέφαλος», λόγω της χρηματοδότησής του από μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχει ως χρώμα στο εμπορικό της σήμα το μπλε.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ